Itthon egy kicsit megtorpant az influenza

Idén többen éltek az oltás lehetőségével
Idén többen éltek az oltás lehetőségével - © Illusztráció
Budapest – Hazánkban négy év után először sikerült megállítani az átoltottság csökkenését.

Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez alapján elmondható, hogy hazánkban lassult az influenza terjedése – adta hírül az ÁNTSZ.

Tartsuk be a szabályokat!

Influenzajárvány idején a fertőződés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre.

Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak.

Ne érintsük a szemet, orrot vagy szájat a kezünkkel, mielőtt azt megmosnánk. Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a száj és az orr elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba, és ne a tenyerébe köhögjünk/tüsszentsünk). Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata.

Lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát.

Ha módunk van rá, tartsunk nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Influenzajárvány idején kerüljük az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.

Lehetőség szerint kerüljük a betegekkel való közvetlen kontaktust.

Zárt terekben gondoskodjunk a gyakori alapos szellőztetésről.

Nagyobb az átoltottság

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Négy év után először idén nem csökkent az influenza elleni oltóanyag felhasználása. Természetesen csak a végleges adatok fogják megmutatni azt, hogy az évek óta tapasztalt alacsony átoltottság ismét emelkedik-e.

HBN
hirdetés