„Itten jó otthonra talál”

Kodály Zoltán a névadáskor Gulyás Györggye
Kodály Zoltán a névadáskor Gulyás Györggye
Debrecen – A nagy zeneszerző, tudós, zenepedagógus még életében hozzájárult a névadáshoz.

A márványlépcső – amelyet nem is régen még rézpántokkal lefogatott bordó szőnyeg borított – őrzi Babits, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Kubelik, Kodály Zoltán és sok más híresség lábnyomát…

Az első emeleten a Kodály Zoltánról elnevezett koncertterembe (Kodály terem) juthatunk, melynek kiképzése akusztikailag kiváló. Szemgyönyörködtető a Lotz felfogásában festett mennyezeti freskó, Mirkovszky Géza alkotása: A zene allegóriája. A mennyezetről díszes, karos csillárok ereszkednek alá. (Szépséges csillárok, világítótestek voltak a folyosókon, a termekben és az igazgatói irodában is.) A terem oldalfalait Toroczkai Oszvald munkái díszítették, amelyek egy festéskor eltűntek.

A Zenepalota megépítésekor légszeszvilágítás, szelelőkkel ellátott termek, porcelánkályhák voltak – és a kor modernségének megfelelő akusztikai megoldások.

Az iskola 1957-ben ünnepélyes keretek között egyedüli módon felvehette Kodály Zoltán nevét, a nagy magyar zeneszerző, tudós, zenepedagógus még életében hozzájárult a névadáshoz. „Tehát azért egyeztem bele, utóvégre, hogy nevemről nevezzék el ezt az iskolát, mert látszott valami biztosítéka, hogy az egészséges zenekultúrára való nevelés itten jó otthonra talál, biztos kezekre van bízva…” – mondta avatóbeszédében Kodály Zoltán.


A Zenede épülete 1912-ben. Megépítésekor egyemeletes volt
Debrecen - Debrecen meghatározó épülete a zeneoktatás százados otthona, hírességek, jeles események befogadója. A Csapó utca Debrecen legrégebbi utcája. A belőle nyíló Vár utca elnevezése jelzi, hogy itt valamikor vár állott, s így is van: a Kálvin tér karéja zárja közre a Csapó utca sarkával azt...