Itt van minden, ami változik a megye vasútjain

Itt van minden, ami változik a megye vasútjain
© Fotó: Molnár Péter
Hajdú-Bihar – Jönnek FLIRT-ök Kelet-Magyarországra, több lesz a felújított vagon is.

Az új menetrend már nem fog változni a következő hónapokban, ugyanakkor kényelmesebb és komfortosabb személyszállító vagonokban utazhatunk a menetrendváltozás után a 100-as számú, a Budapest-Püspökladány-Debrececen-Nyíregyháza-Záhony vasútvonalon – válaszolta a MÁV Zrt. Kommunkációs Igazgatósága a Napló kérdéseire.

2016-ban nem lesznek lényeges menetrend módosítások a Budapest-Debrecen-Záhony vasútvonalon, mivel a soron következő felújítási szakasz, a Püspökladány–Debrecen vasútpálya átépítése még csak előkészítő szakaszban van, és ezek munkálatai nem befolyásolják a vonatközlekedést – válaszolta a Napló kérdésére a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága, ahol az elmúlt időszak gyakori menetrendváltozásainak okairól is érdeklődtünk. A korábbi években egyébként a Budapest-Debrecen-Záhony vasútvonalon végzett felújítások miatt bizonyos pályaszakaszok vonatforgalomból való kizárása okozta a gyakori menetrendváltozást. Ebből az elmúlt egy évben mintegy tíz volt. Egy-egy vágányzári menetrendi fázis hossza a két és fél hónaptól a két napig tartott.

Az új menetrend életbelépésétől Kelet-Magyarországon javul a személyszállító vagonok minősége – olvasható ki a MÁV válaszából. Hazánkba újabb FLIRT motorvonatok érkeznek, és ez lehetővé teszi, hogy a Budapest–Záhony viszonylatban szombaton és vasárnap egy pár FLIRT személyvonat közlekedjen. Ezzel együtt a korábbinál lényegesen több felújított kocsi áll majd rendelkezésre a debreceni telepállomáson. Így a 100-as vasútvonalon valamennyi Budapest–Záhony viszonylatú gyorsvonatot, illetve a Cegléd–Záhony viszonylatú személyvonatok szerelvényeinek egy részét felújított járművekből állítja ki MÁV.

HBN–KZS


A változásokról

  • A Debrecen-Bécs között közlekedő Hortobágy vonatpár Nyíregyházáról indul és oda érkezik. A vonatok érintik Budapest-Keletit, viszont nem érintik Ceglédet, Ferihegyet és Kőbánya-Kispestet.
  • A Bihar InterCity vonatpár nem jár Budapest és Kolozsvár között, helyette regionális vonatpár közlekedik Püspökladány és Nagyvárad között.
  • Egy pár InterCity meghosszabbított viszonylatban, Budapest–Záhony között közlekedik Budapest–Miskolc helyett, amelyhez csatlakozva Nyíregyháza–Miskolc viszonylatban az utasok eljutását gyorsvonatok biztosítják.

Vasárnap lép életbe a MÁV-Start új menetrendje
Budapest – Új menetrend lép életbe a MÁV-Startnál, a 2016. december 10-ig érvényben lévő közlekedési rend szerint egyebek mellett óránként közlekednek InterCity vonatok Győrbe, Budapestről pedig fél órával csökken az utazási idő Linz, Salzburg és München felé.


Címkék: , , ,