Itt nem lesz szigorítás

Nem lesz szükség a vénalenyomatunkra, ha Debrecenben akarunk meccset nézni
Nem lesz szükség a vénalenyomatunkra, ha Debrecenben akarunk meccset nézni - © Fotó: Derencsényi István
Budapest, Debrecen – A közeljövőben szigorodhat a beléptetés a stadionokba, miután elfogadták a sporttörvény módosítását.

A fideszes Vas Imre és Simon Róbert Balázs által jegyzett törvénymódosító javaslatot 111 igen szavazattal, 48 nem ellenében fogadta el a parlament.
Az alapszabály továbbra is az, hogy a sportrendezvény-szervező csak névre szóló belépőjegyet és bérletet értékesíthet.

Változás azonban, hogy a rendezvényt szervezőnek a beléptetéskor csak akkor kötelező a jegyek, bérletek vagy klubkártyák adatainak egybevetése az általa vezetett vagy a sportrendészeti nyilvántartással, ha a rendőrség felhívja őt az adatok egyeztetésére. Ilyen felhívás hiányában a szervezőnek csak lehetősége, és nem kötelezettsége az ­adategyeztetés.

Továbbra is része a sporttörvénynek, hogy ha a szervező beléptetőrendszert alkalmaz, kötelezővé teheti a személyazonosításra alkalmas, fényképpel ellátott, kedvezményekre jogosító klubkártya kiváltását is.

Újdonság ugyanakkor, hogy a szervező jogosult a 14 évesnél idősebb klubkártya-tulajdonosok képmásából, ujjlenyomatából, íriszképéből vagy – a látogató tenyeréből leolvasott – vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető alfanumerikus kód (biometrikus sablon) kezelésére. Ha a már nyilvántartott és a belépéskor rögzített biometrikus sablon nem egyezik egymással, a beléptetést meg kell tagadni. Ezt a szisztémát azonban nem kötelező alkalmazni.

Debrecenben nincs változás

A törvényjavaslat indoklásában azt írták: előterjesztésük célja, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a „fair play szellemét a lelátókon”.

A belépőjegy, bérlet, valamint klubkártya eladásakor az azokkal belépésre jogosult nevét, anyja nevét, születési helyét, idejét, lakcímét és –ha alkalmazzák – biometrikus sablonját a szervező a jegy, bérlet, illetve klubkártya érvényességének lejártát követő három napig tarthatja nyilván, utána törölnie kell.

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet Debrecenben, szükség lesz-e a vénalenyomatunkra, ha be akarunk lépni a Nagyerdei Stadionba?

– A cívisvárosi stadionban kedvező tapasztalataink vannak a beléptetéssel kapcsolatban is – fogalmazott Róka Géza, a DVSC klubigazgatója. – Nagyszerűen működik a rendszerünk, ezért semmi nem indokolja, hogy bármit is változtassunk rajta – válaszolta a Hajdú-bihari Naplónak a sportvezető.

MTI/HBN