Itt nem dézsmálják az utasok poggyászait

Fő a biztonság! (felvételünk illusztráció, egy korábbi, a témához nem kapcsolódó rendőrségi ellenőrzés alkalmával készült)
Fő a biztonság! (felvételünk illusztráció, egy korábbi, a témához nem kapcsolódó rendőrségi ellenőrzés alkalmával készült) - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A debreceni repülőtéren biztonságban vannak a csomagok – állítja az illetékes.

  • – Nincs arról tudomásunk, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtérre érkező vagy az innen induló utasok poggyászaiból az elmúlt években bármilyen érték eltűnt volna – jelentette ki kérdésünkre Gulyás Péter, a légikikötő földi kiszolgálásért felelős cég ügyvezetője.
  • Ezt annak kapcsán kérdeztük a szakembertől, hogy a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren az utóbbi hónapokban több utas poggyászként feladott bőröndjeiből, táskáiból egyebek mellett drága fényképezőgépeket, kamerákat, készpénzt loptak el. (Babos Tímea teniszezőt ékszereitől fosztották meg ott.)
  • A rendőrség a hétvégén elfogott két, a fővárosi légikikötőben dolgozó vecsési rakodómunkást, akiknél házkutatást tartottak, majd lopással gyanúsították meg őket.

Mivel a Debreceni Nemzetközi Repülőtér szigorított biztonsági területnek számít, az oda csomagokat pakoló munkásnak jelentkezőket alapos rendőrségi „átvilágításnak” vetik alá. Nem elég az erkölcsi bizonyítvány – ismertette a létesítmény földi kiszolgálásáról gondoskodó WX International Aviation Kft. ügyvezetője.

Gulyás Péter elmondta: több műszakban, összesen nyolcan foglalkoznak a csomagok mozgatásával. A fluktuáció csekély közöttük, évek óta nagyjából ugyanazok dolgoznak ebben a munkakörben. (A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren állítólag elég gyorsan cserélődnek a rakodómunkások.)

Felügyelő figyeli

A szakember arról is beszámolt, hogy Debrecenben a repülőgépek rakterébe feladott poggyászok útját kamerákkal végigkövetik. A check-in (csomagfeladás, jegykezelés) után a bőröndöket, táskákat röntgennel átvilágítják, majd azok átkerülnek a poggyászszortírozóba, végül a megfelelő járathoz szállítják. Be- és kirakodáskor a munkát rakodási felügyelő figyeli. Gulyás Péter szerint a problémamentes működés azt mutatja, hogy ez a rendszer bevált.

Nem szükséges például a rakodók fejére kamerákat rögzíteni.”

Az ügyvezető igazgató ennek ellenére arra kérte a repülővel utazókat, hogy nagyobb értékű tárgyakat inkább mégse tegyenek a gép gyomrába kerülő poggyászba, azokat vigyék fel a gép utasterébe, mert a fogadó repülőtereken nem biztos, hogy ilyen jó a helyzet, mint nálunk.

HBN–OCs


Kolozsvár - A londoni Luton repülőtéren tévedésből elcserélték a Kolozsvárra és a dél-romániai Krajovára (Craiova) repülő WizzAir-járat utasainak csomagjait. A hétfőn hajnalban történt incidensről a Mediafax hírügynökség számolt be. Amint egy utas elmondta: a kolozsvári gép mintegy 100 utasának n...

Debrecen - A debreceni repülőtér utasforgalma 2017-ben meghaladta a tervezett 300 ezret - közölte a légikikötő járatfejlesztési igazgatója kedden az MTI-vel. Tamás László tájékoztatása szerint Magyarország második legnagyobb, schengeni kritériumoknak is megfelelő repülőterét 2017-ben több mint 31...