Itt már mindenki letett valamit az asztalra

Az egyik esélyes, a dán Michael Jepsen Jensen
Az egyik esélyes, a dán Michael Jepsen Jensen - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Világ- és Európa-bajnokok, illetve a debreceni ovált kedvelők nagy csatája lesz a challenge.

Igazi sztárparádét láthatnak mindazok, akik kilátogatnak a pünkösdhétfőn 16 órától megrendezendő salakmotoros egyéni Európa-bajnoki challenge-re, ahol a tét nem más, mint a döntőbe jutás. A tömény izgalom előre garantálható, hiszen 16 magasan jegyzett vaspapucsosból mindössze hét kvalifikálja magát a négyfordulós fináléba.

Volt már nívósabb?

Amióta ismerté vált a startlista, a szurkolók körében azon megy a diskurzus, hogy volt-e már ilyen színvonalas, kiegyensúlyozott mezőny hazánkban? Legtöbbször (a teljesség igénye nélkül) az 1989-es debreceni kontinentális döntő, az 1990-es Debrecen Nagydíj, illetve a Miskolcon megrendezett Sziráczki István-emlékversenyek merültek fel a challenge riválisaként, de valamiben mindenki egyetért: fantasztikus viadalra van kilátás pünkösdhétfőn. S hogy miért? Azon egyszerű oknál fogva, hogy a startlistán szereplő versenyzők közül szinte bárki végezhet a továbbjutók, de akár a sereghajtók között is. Nézzük, kikből áll a mezőny!

Győzelmek, érmek

A legnépesebb kontingenssel (természetesen) a lengyelek érkeznek, szám szerint öt vaspapucsos jön a Gázvezeték utcába, de három-három dán és lett, illetve egy-egy svéd, horvát, cseh, ukrán és magyar is motorra ül a cívisvárosban. A mezőnyből csapat-világbajnoki címmel rendelkezik Janusz Kolodziej, Adrian Miedzinski, Patryk Dudek, Maciej Janowski (lengyelek), illetve Hans Andersen és Michael Jepsen Jensen (dánok). Egyéni junior világelső volt Jensen, Dudek és Janowski, míg junior csapat-világbajnoknak mondhatja magát Przemyslaw Pawlicki (lengyel) és Peter Kildemand (dán). Grand Prix nagydíj-győzelemmel büszkélkedhet Miedzinski, Andersen és Jensen, míg Kolodziej állandó résztvevője is volt a legjobbak versengésének. A svéd Jonas Davidsson csapat-világbajnoki bronzérmet szerzett, Tomas Suchaneknek (cseh) pedig junior világbajnoki ezüstérmet akasztottak a nyakába. A lettek közül Maksims Bogdanovs junior világbajnoki bronzérmes volt, Andrejs Lebedevs a GP Lett Nagydíján végzett az 5. helyen, míg Kjastas Puodzuks junior világbajnoki és felnőtt Európa-bajnoki finalista volt. Andrij Karpov (ukrán) junior Európa-bajnoki ezüstérmes, illetve résztvevője volt Grand Prix challenge-nek és Európa-bajnoki döntőnek. Magyarországot Tabaka József képviseli, aki páros Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett 2011-ben, s indult junior világbajnoki és Európa-bajnoki döntőben.

S még egy apró adalék: debreceni világeseményen állt már dobogón Tabaka, Karpov, Pavlic, Andersen, Jensen, Lebedevs, Pawliczki, Janowski és Puodzuks.Tények

A június 9-én, pünkösdhétfőn 16 órakor megrendezendő viadalt a 14 éven aluli gyermekek ingyen tekinthetik meg. A VIP-helyre a 14 éven aluli kedvezmény – a korlátozott ülőhely miatt – nem érvényes. Jegyeket kizárólag a verseny napján lehet vásárolni.

A versenyt megelőző nap, azaz vasárnap 15 órától edzést tartanak, amire a belépés díjtalan.


Startlista

1. Andrejs Lebedevs (lett)
2. Andrij Karpov (ukrán)
3. Tabaka József (magyar)
4. Tomas Suchanek (cseh)
5. Adrian Miedzinski (lengyel)
6. Peter Kildemand (dán)
7. Patryk Dudek (lengyel)
8. Kjastas Puodzuks (lett)
9. Hans Andersen (dán)
10. Przemyslaw Pawlicki (lengyel)
11. Maksims Bogdanovs (lett)
12. Jonas Davidsson (svéd)
13. Jurica Pavlic (horvát)
14. Maciej Janowski (lengyel)
15. Michael Jepsen Jensen (dán)
16. Janusz Kolodziej (lengyel)

Címkék: ,


Sporthírek