Itt lehet támaszkodni a tehetségekre

Debrecen – Magyarország a 31. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index felmérésen.

A „Tehetségek vonzása és a nemzetközi mobilitás” volt a témája annak a tanulmánynak, amely ennek megfelelően a tehetségek földrajzi mozgása és az egyes országok gazdasági teljesítőképessége közötti összefüggéseket vizsgálta.

Az ész a fontos…

Harmadik alkalommal adta ki Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Indexét (Global Talent Competitiveness Index – GTCI) a világ egyik vezető üzleti iskolája, az INSEAD. Az idei tanulmány témája a „Tehetségek vonzása és a nemzetközi mobilitás” volt, amely a tehetségek földrajzi mozgása és az egyes országok gazdasági teljesítőképessége közötti összefüggéseket vizsgálta. Nem meglepő, hogy a lista élén szereplő országok mind a magasan képzett munkaerő számára vonzó desztinációként definiálják magukat. A lista élén nem történt változás, az első helyen Svájc áll, amelyet Szingapúr és Luxemburg követ. A top 10-ben szereplő országok mindannyian egyértelműen kinyilvánítják nyitottságukat a tehetségek mobilitása előtt – Svájc és Luxemburg népességének közel 25 százaléka, Szingapúrénak pedig 43 százaléka külföldön született.

Invesztálni kell

Az egyik nagy meglepetést a Csehország okozta, amely 20. helyezettként belépett a top 20-as országok körébe. A résztvevő 109 ország közül Magyarország a 31. helyen végzett, ezzel az európai országok 46 százalékát utasította maga mögé. Hazánk viszonylag jól szerepelt a „Munka és szakmai jártasság” dimenzióban, ami azt jelenti, hogy a többi országhoz viszonyítva sikeresebbek vagyunk a munka során alkalmazható képességek és a termelékenység tekintetében. Ugyanakkor lemaradtunk a „Tehetségek számának növelése” és a „Tehetségek vonzása” dimenziókban, így a jövőben várhatóan komoly nehézségekkel kell szembenéznünk a versenyképes tehetségek megtartása terén. Hátrányban vagyunk a „Külső nyitottság” tekintetében is, azaz lemaradtunk a külföldi cégek és munkaerő hazánkba vonzásában. „A munka világa ma gyorsabban változik, mint bármikor korábban. Ez nagy lehetőségeket, de nagy kihívást is jelent. A tehetségek országok közötti mozgását egy sor tényező befolyásolja. A listát vezető országok példája azt mutatja, hogy az államoknak muszáj invesztálniuk a képzésbe és a tudásközpontok kiépítésébe, ugyanakkor csökkenteniük kell a munkaerő szabad mozgását nehezítő bürokráciát” – mondta Vég Ottó, az Adecco Kft. ügyvezetője.

HBN

Címkék: ,