Itt láthat gólyatöcsöt!

Fokozottan védett vonuló madarunk a gólyatöcs (Himantopus himantopus).
Fokozottan védett vonuló madarunk a gólyatöcs (Himantopus himantopus). - © Fotó: Konyhás István
Debrecen – A Terepszemle Stúdió elárulja, hol figyelhetik meg a vízimadarat a közelben.

A cívisváros határában található erdőspusztai tavak egykor jó horgászhelyeknek számítottak, ma már inkább csak délutáni, vagy hétvégi futó, sétáló, esetleg kutyasétáltató helyként tartják számon a város lakói. Vízszintjük napjainkra több mint egy métert apadt, a tópart és a meder nagy része is szárazon áll. Megmentésükre már több terv, elgondolás is született, de amíg a tervekből valóság lesz, addig csak annyi víz kerül e tavakba, ami az égből eső formájában érkezik. Míg az ország sok helyén belvízzel küszködtek a gazdák, addig Erdőspuszta nagy részét elkerülte az eső. A madártani megfigyelések szempontjából viszont, mint minden változó élőhely, úgy ez is izgalmas.

Szinte bevárnak

Amikor horgászvízként szinte csak egy összefüggő vízfelület volt e tavakon néhány nád vagy fűzfolttal, a mostani képe az egyik legkedvezőbb a vonuló madarak számára. Az állatfajok közül mozgékonyságuk miatt a madarak veszik leghamarabb birtokba a gyorsan változó élettereket, ezért is tekintjük őket igazi pionír helyfoglalóknak. Ennek egy jó példáját láthatják, akik a napokban sétálnak egyet a Fancsika I. víztározónál. A sok nagy kócsag, nászruhás dankasirály, tőkés réce között a sekély vízborítású részeken piroslábú cankók és gólyatöcsök szedegetnek. Ez utóbbi igazi ritkaság, ma már hazánkban fokozott védelem alatt áll, egy példányának eszmei értéke 250 ezer forint.


Fotó: Konyhás István Fotó: Konyhás István ©

Debrecen közelében szinte rendszeres költő volt a Szepes közelében található oxidációs tavakon, de a megye déli részén több helyen is megfigyelhetők vonulásuk során, és alkalmanként költenek is. A gólyatöcs és általában a madarak nagyon jól fel tudják mérni, meddig nem jelentenek veszélyt számukra az emberek vagy más állatok. Ha valaki alkalmi vagy akár rendszeres madármegfigyelésre adja a fejét, jó, ha tudja ezt az alapszabályt. Fancsikán jól meg lehet figyelni, hogy amíg a gáton sétálunk, akár kutyával is, a madarak bevárják az embert, szinte csak akkor repülnek el, ha túl közel állunk meg hozzájuk, vagy bemegyünk a tómederbe. Ha a gáton maradunk és sétálunk, akkor egy kézi távcső is elég lehet a megfigyelésükre, de a gólyatöcsök a tó déli gátjáról sokszor szabad szemmel is láthatók.

HBN–Konyhás István
hirdetés