Itt egy pokémon, ott egy Miki egér – 28 millió forintnyi hamis gyermekruhát találtak Ártándnál

Akt.:
Itt egy pokémon, ott egy Miki egér – 28 millió forintnyi hamis gyermekruhát találtak Ártándnál
© Fotó: NAV
Ártánd, Debrecen – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Ártándnál több mint 28 millió forint értékű hamis gyerekruházati terméket találtak egy román kisteherautóban. A ruhákat lefoglalták, az ügyben eljárást indítottak.

A NAV Hajdú-Bihar megyei munkatársai EKÁER ellenőrzés keretében megállítottak Ártándnál egy kisteherautót, mely Romániából Lengyelországba tartott. A pénzügyőrök szúrópróbaszerűen átvizsgálták a szállítmányt, melyben megközelítőleg 19 ezer darab, szerzői jog védelme alatt álló, hamis márkajelzéssel és felirattal (Ninjago, Pokémon, Frozen, Mickey Mouse, Minnie Mouse) ellátott gyermekruhákat találtak. Nadrágok, melegítők, bébi rugdalózók és bodyk kerültek elő. Két román sofőr vezette a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművet, amelynek valójában 5800 kg volt súlya, ezért a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés miatt a pénzügyőrök értesítették az illetékes rendőrkapitányságot. A márkavédett termékek származását, illetve a védjegyjogosult által adott hozzájárulást igazoló okmányt a sofőrök nem tudták bemutatni.

A hasonló hamis árucikkek nemcsak a gyártóknak és jogosultaknak okoznak jelentős károkat, hanem magas egészségügyi kockázatot is jelentenek a célcsoportot jelentő kisgyermekek számára is, mivel kétes eredetű festékanyagokat használnak az ábrák készítéséhez.

A pénzügyőrök a 28 millió forintot meghaladó értékű hamis ruházati termékeket lefoglalták és ismeretlen tettes ellen szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

– NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó-és Vámigazgatósága –

Címkék: , , , ,