Itt az ősz, irány a múzeum!

Itt az ősz, irány a múzeum!
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A múzeumoknak a nagy üzletközpontokkal is versenyezniük kell.

„Kapcsolódjunk ki, be, össze!” – ez az idei jelmondata a Múzeumok Őszi Fesztiváljának (MŐF). Debrecenben a Déri Múzeum és tag­intézményei szeptember 28. és november 15. között várják az érdeklődőket az országos rendezvény alkalmával.

Lakner Lajos, a Déri tudományos igazgatóhelyettese egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, manapság az eseménykultúra dívik: egy-egy kiállítás hiába érdekes, csak akkor válik igazán látogatottá, ha valami plusz esemény is kapcsolódik hozzá. – Ráadásul a múzeumoknak egyre inkább vetélytársai lettek a nagy üzletközpontok, ahol szintén rendeznek kiállításokat, s tartanak rajzos-kézműves foglalkozásokat. Éppen ezért fontos, hogy élményszerűséget adjunk a látogatóknak – emelte ki Lakner Lajos.

Az őszi fesztiválon a „Pincétől a padlásig” során értelemszerűen a Déri ismert és ismeretlen helyeit járhatják be az érdeklődők. A „Kesze-kusza portrékirakó” az Újratervezés című, modemes tárlathoz kapcsolódóan várja, hogy a gyerekek értelmezzék újra a kiállítást saját rajzaikkal. A „Rejtély a múzeumban” azzal a gondolattal játszik el, milyen lenne, ha Ady és Csokonai találkoznának. A „Mesterségek nyomában” során pedig a mézeskalács-készítés és a szobrászat kerül a középpontba.

HBN