Itt az idő, lépni kell a rák ellen

Akt.:
Itt az idő, lépni kell a rák ellen
© Forrás: panna.org
Budapest – A betegek száma folyamatosan nő, minden negyedik ember rákban hal meg Magyarországon.

Napjainkban a rák a legtöbb halálos áldozatot szedő betegség, ami a világon az elmúlt évben több mint 8 millió ember életét oltotta ki. A rákos betegek száma folyamatosan növekszik, ezért itt az idő, hogy komolyan vegyük ezt a ma már népbetegségnek számító kórt és rendszeres egészségügyi szűrésekkel, illetve életmódváltással felvegyük vele a harcot.

Fontos a szűrés

Genetika, lelki okok, nem megfelelő életmód, dohányzás, felgyorsult életvitel, és még hosszan sorolhatnánk azokat a tényezőket, melyek miatt egyre több ember érintett a daganatos megbetegedésekben. Pedig a daganatok kialakulásának 40 százaléka elkerülhető lenne a kockázati tényezők minimalizálásával – lehetőség szerint kizárásával -, és rendszeres egészségügyi szűrésekkel.

Csúcstartók vagyunk

Hazánk Európában csúcstartó a rákos megbetegedések és a halálozások terén is. A rák felismerését nehezíti, hogy a betegeknek eltérő típusú daganatai vannak, eltérő tünetekkel és státusszal. A betegek túlélési esélyeit növeli a minél előbb diagnosztizált kór, és a megfelelő kezelés megkezdése. Ehhez pedig elengedhetetlenek a rendszeres szűrések, az első tünetek felfedezése után pedig a megfelelő vizsgálatok mielőbbi elvégzése. A korai stádiumban diagnosztizált esetek többsége gyógyítható, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki megkapja a betegség elleni küzdelemben a lehető leghatékonyabb kezelést. Ma már, a daganatos megbetegedések kezelése nem jelent minden esetben kemoterápiát.

A korszerű gyógyszerkutatásnak köszönhetően olyan készítmények veszik fel a harcot a rákos sejtekkel, amelyek célzott és személyre szabott terápiával hatékonyabbá teszik a gyógyulást. Az újgenerációs, adott esetben akár szájon át szedhető gyógyszerekkel pedig a beteg életminősége is javul a korábbi terápiákhoz képest.

Az innovatív készítményeknek köszönhetően a rákkal ma már sok esetben, mint krónikus betegséggel együtt lehet élni, és a várható túlélés is jelentősen meghosszabbodhat.

HBN