Itt az első, de kis lépés a Civaqua program felé

A tócóvölgyi lakótelep mögött már kiépített
A tócóvölgyi lakótelep mögött már kiépített - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Papíron már meglesz a Tócó patak befogadóképességének növelési lehetősége.

Lapunknak adott interjújában még május közepén nyilatkozta Papp László polgármester a többek között az erdőspusztai tavak vízellátását is hivatott Civaqua program kapcsán, hogy a környezetvédelmi hatóság pályázott a reptér környéki vízrendezésre, valamint a Tócó patak kitisztítására. Utalt rá, hogy ez lehet az első lépés az évtizedek óta húzódó megvalósítás felé. Az üggyel kapcsolatban a megyei kormányhivataltól kértünk információt.

A Kórós Csaba főosztályvezető által küldött válasz szerint a nemzetközi jelentőségű repülőtér és környezete vízgazdálkodási helyzetének javítására beadott pályázat tavaly decemberben kapott kedvező elbírálást. A projekt elsődleges célja a Tócó vízfolyás alsó szakaszán a magas vízállások csökkentése a repülőtér és környezetének érdekében, amit csak a vízfolyás felső szakaszainak figyelembevételével lehet megoldani. Mivel a Tócó vízminősége és vízellátottsága a város egészére hatást gyakorol, csak komplexen kezelhető ez a probléma.

Fotó: Molnár Péter (galéria) Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

A célok között szerepel még a repülőtér és környezetének belvízmentesítése, melyhez a csatorna befogadóképességének növelése szükséges a talajvíz szintjének a szabályozásával, a túltelítettség megszüntetésével. Kiemelt jelentőségű feladat a repülőtér és a hozzá kapcsolódó már meglévő, illetve tervbe vett ipari területek biztonságos vízellátásának megoldása, valamint új vízbázis feltárása is.

Novemberben elkészül a vízrendezési terv

A kormányhivatal környezetvédelmi szakszerve nyertes pályázata csak a tervezést, létesítési engedélyek megszerzését, a közbeszerzési eljárások előkészítését, a környezeti hatásvizsgálat elvégzését tartalmazza a Tócó vízrendezésére. A kiválasztott tervező a koncepcionális műszaki tervet elkészítette. A projekt hátralévő részében a tervek jóváhagyását követően az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése és engedélyeztetése történik meg, várhatóan november végéig.

A megvalósítás azonban már nem a beintegrálódott zöldhatóság feladata, azt később egy másik projektben lehet elvégezni. Ezzel kapcsolatban a debreceni városházáról azt az információt kaptuk, hogy ez a téma még nem aktuális, hiszen nincs is kiírva olyan pályázat, amely a megvalósítást segíthetné.

HBN–ÉP
hirdetés