Járvány

2020.03.20. 14:22

Hangoskönyvekkel és folyóiratokkal segít az Országos Széchényi Könyvtár

Kínálatukban többek között elérhető lesz az Egri csillagok és A kőszívű ember fiai is.

Budapest, 2018. november 5. A Corvina könyvtár budai mûhelye címû kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban 2018. november 5-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Fotó: Mohai Balázs

Az Országos Széchényi Könyvtár is hozzájárul a digitális oktatáshoz, a nemzeti bibliotéka a kötelező irodalmi olvasmányokból készült 358 hangoskönyvvel, az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisával és tematikus oldalakkal is segíti az új koronavírus-járvány miatt bevezetett internetes oktatást – közölte az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) csütörtökön.

A nemzeti könyvtár az aktuális évfordulókhoz, ünnepekhez kapcsolódó és az általános iskolai, valamint a középiskolai tananyag különböző tantárgyaihoz használható, naponta frissülő ismeretterjesztő tartalmakat tesz közzé közösségi felületein a következő hetekben – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható.

Többek között elérhető az Egri csillagok, az Édes Anna, a János vitéz és A kőszívű ember fiai is. A magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódva megtekinthető lesz az Örkény István életművét bemutató honlap, valamint a Nyugat folyóiratot bemutató oldal is.

A történelemoktatást és a művelődéstörténeti tájékozódást segítő tartalom a Hunyadi Mátyás híres könyvtárát bemutató Corvina-honlap, illetve az a hamarosan elinduló 3D-s szolgáltatás, amely a könyvtár 2018-as Corvina-kiállítását eleveníti fel. Szintén a történelemtanulást segíti a két pilléren nyugvó Magyar Október címet viselő honlap is, amelyet böngészve térképen keresztül láthatja az olvasó az 1956-os forradalom fotóin és mozgóképes anyagain beazonosított helyszíneket. Az oldal ezen kívül a Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának a forradalom alatt sugárzott archív hanganyagait, teljes műsorfolyamát, és annak szó szerinti leiratát is közzéteszi.

A 2004 óta elérhető Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívum az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisa. Ebben egyaránt megtalálhatóak régi, akár kétszáz éves digitalizált folyóiratok csakúgy, mint a már csak online megjelent 21. századi újságok. Az adatbázisban jelenleg 1157 féle újság található.

A Digitális Képarchívumban 2007 óta gyűjtik az online képi dokumentumokat, fotókat, infografikákat, valamint a prezentációkat. A gyűjteményben számos festőművész, grafikus, fotós válogatott munkája, csaknem 97500 kép található – áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció, a Corvina könyvtár budai mûhelye címû kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban 2018. november 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában