Itt a kiigazító csomag első része

Holnaptól dupla járulékot kell fizetni, nő az áfa és vele együtt számos termék és szolgáltatás ára.

Szolidaritási adó, dupla járulék, magasabb áfakulcs – péntektől sok, az életünket közvetlenül érintő változás lép életbe. A legnagyobb teher a dupla járulék lehet, mely mintegy egymillió, minimálbérre bejelentett embert és munkaadóikat érinti. A cégeket sújtja a most életbe lépő szolidaritási adó, a lakosság pedig azt érzi majd meg, hogy 15 százalékról 20-ra nő az áfa.

Ez utóbbi miatt alaposan megdrágul az életet. Emelkedik az élelmiszerek ára a hústól a kenyérig, de többet kell fizetni a vonat és a buszjegyekért is. A cigaretta és az alkohol a jövedéki adó miatt drágul. Az élvezeti cikkek gyártói és forgalmazói a hazai vásárlóközönség árérzékenységét ismerve attól tartanak, hogy a többletköltségek beépítése után a vásárlók elpártolhatnak az addig fogyasztott, ellenőrzött minőségű áruktól, és még inkább teret nyernek a feketepiaci termékek.

Életbe lép a 20 százalékos kamatadó, melynek hatására a bankokat szinte megrohamozták az utolsó napokban azok, akik még egy ideig el akarták kerülni az új adónemet.