Itt a farsang, itt a bál


Miskolc – A báli szezonban a színházi
jelmeztárban is fokozott a hajtás: egyre
többen szerzik be innen maskaráikat.

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazó szerdáig tart, ekkor egymást érik a jelmezbálok. A kreatív, türelmes emberek ilyenkor kihúzkodják otthon az összes fiókot és a talált holmik felhasználásával, átszabásával megalkotják a gyerek farsangi jelmezét – amit vagy szívesen vesz fel vagy utál.

A házi barkács-megoldások dacára – vagy éppen azok sikertelensége okán – a jelmezkölcsönzők számára is bőven akad munka. Miskolcon főleg a színház jelmeztárából bérelhetők professzionális kivitelezésű ruhák. A teátrumban közben persze előadások, próbák is vannak, ráadásul a Kocsonyabál is maskarás felvonulással kezdődik, így ebben az időszakban bőven akad itt munka. Amikor ott jártunk, hogy Kenéz Edittel, a jelmeztár vezetőjével beszélgessünk, magunk is megtapasztalhattuk azt a nyüzsgést, ami a délelőtt látszólag szundikáló színház falai között zajlik.

Tengernyi, különböző ruha sorakozik az állványokon, közöttük “civilek” és a jelmeztár dolgozói sürögnek. A civilek válogatnak, nézelődnek: házibulira készülő fiatalok, iskolai maszkabálra készülő gyerekek jönnek-mennek szüleik kíséretében a sorok között. Senki sem megy el innen üres kézzel, mondja Kenéz Edit, mindenki talál neki tetsző jelmezt. Gyakoriak a hagyományos ötletek: a lányok még mindig szeretnek királykisasszonynak, hercegnőnek, tündérnek öltözni, de a most futó darabok szereplőinek a bőrébe is sokan szívesen bújnának bele.

Ezeket az igényeket is igyekeznek kielégíteni, de érthető okokból az éppen játszott darabokban szereplő jelmezeket nem adják oda – de segítenek abban, hogy az otthoni ruhatár darabjaiból valami hasonlót össze lehessen állítani. Most például sokan a Hotel Menthol sikerén felbuzdulva jampinak akarnak öltözni, mások a Portugálból merítenek ötletet, a gyereklányok pedig a Leánder és Liliom pillangójának jelmezére vágynak, de a Kocsonyafesztiválnak köszönhetően a béka-jelmezek iránt is nagy az érdeklődés.

A jelmeztárból nem csak a farsang miatt kérnek ruhákat: az egyik fogason elkülönítve, felcímkézve lóg egy rendőregyenruha – úgy hírlik, egy leánybúcsún jut majd szerephez, de egész állványok vannak letakarva, szállításhoz előkészítve, ezeket más színházak számára adják kölcsön.

A jelmeztárban persze olyan holmik is vannak, amelyeket Kenéz Edit nem enged kivinni: ilyen az Ármány és szerelem lady-ruhája, ami amellett, hogy hihetetlenül drága – úgy 200 ezer forint lehet –, csodaszép is. Esküvői meghívókhoz készülő fotókhoz elkérték már nem egyszer, de az épületből azok sem vihették ki, akik magukra ölthették.

Címkék: , , ,