2013.06.17. 17:04
Az öhönfőzés fővárosa volt Hajdúnánás
Hajdúnánás - Minden eddigit felülmúlt a hetedik alkalommal megrendezett öhönfőző versenyre benevezett csapatok száma Hajdúnánáson. A kánikulai hőségben megrendezett gasztronómiai megmérettetésen mintegy félszáz csapat vett részt a kemping előtti területen.
Hajdúnánás - Minden eddigit felülmúlt a hetedik alkalommal megrendezett öhönfőző versenyre benevezett csapatok száma Hajdúnánáson. A kánikulai hőségben megrendezett gasztronómiai megmérettetésen mintegy félszáz csapat vett részt a kemping előtti területen.
Mint azt Szólláth Zoltán művelődésszervezőtől megtudtuk, a tájjellegű étel főzési versenyére a helyieken kívül érkeztek csapatok Polgárról, Hajdúhadházról, Tiszavasváriból, Tiszagyulaházáról, Balmazújvárosról, Derecskéről, Téglásról, Hajdúböszörményből is. Az egykori pásztorok egytál ételének alapanyaga a száraztészta, szalonna, hagyma, krumpli, paprika, só. Ám ezt a csapatok különféle kiegészítőkkel „felturbózták”: volt, aki kolbásszal, szalámival, zöldborsóval tette különlegessé a bogrács beltartalmát.
Versenyen kívül jótékonysági főzésre is sor került. A Nánási Portékások három üstben babgulyást, paprikás krumplit és öhönt főztek, amit jelképes összegért kínáltak, s a bevételt egy köztiszteletben álló helyi lakos, Varga Miklós tavasszal leégett házának újjáépítésére ajánlották fel.
Amíg a szakavatott zsűri munkáját végezte, jó ebédhez szólt a nóta.
- Nyírő Gizella -