torták világa

2020.06.15. 11:44

A párizsi kiruccanás ihlette meg Brigit

Informatikus, pénzügyi szakember, mégis a tortakészítésben találta meg önmagát Tusz-Bakó Brigitta.

Fotó: Rozsik Rita

Gyerekkora óta szeret sütni, főzni, de komolyabban két éve foglalkozik torta- és süteménykészítéssel. Idén februárban egy neves versenyen ezüst oklevéllel ismerték el a munkáját. A megmérettetésről, a cukrászatról és a jövőbeni terveiről is beszélgettünk Tusz-Bakó Brigittával, Brigivel, ahogyan környezete ismeri.

Már gyerekként is sütögetett

Fotó: Rozsik Rita

– Nagy a családom, négy testvérem van, akikkel mindig a konyhában gyűltünk össze. Egyedüli lány voltam, így nagyon korán befogtak, sokat kellett segítenem a főzésben – kezdte a beszélgetést Brigi. Édesanyja legtöbbször a legegyszerűbb sütiket sütötte, mert erre volt ideje. A pudingos és lekváros piskótát készítette először egyedül Brigi, amely azóta is a kedvence. Családon belül nagyon régóta készít szülinapi tortákat. Cukrászsüteményt leginkább az utóbbi két évben, mióta megszerezte a cukrász képesítését, gyermeke születése előtt két hónappal.

– Mióta az eszemet tudom, vonzott a cukrász szakma. Mindig ámulva néztem a debreceni cukrászdákban a habos sütiket, de az utolsó lökést a cukrászat irányába a 2016. őszi párizsi kirándulásomon kaptam. A varázslatos, különböző ízesítésű, kis színes macaronok, amit az Eiffel-torony tetején lévő kis üzletben árultak, egyszerűen ámulatba ejtettek, csakúgy mint a finom boraik és a hozzáértő szakembereik – mesélte Brigi. Mikor hazatért a francia kirándulásról, beiratkozott egy sommelier képzésre, de sajnos a tanfolyamot mégsem indították el. Ezután gondolta, hogy megvalósítja a másik álmát, azt, hogy cukrász legyen, és 2018. májusában meg is szerezte a szakképesítést. – Az én és a párom családja is támogat, elismer. Nagyon sokat köszönhetek nekik, biztatnak és amikor szükségem volt rájuk, segítettek mindenben! A férjem éttermének égisze alatt is működöm. Neki köszönhetően kialakítottunk egy erre a tevékenységre alkalmas műhelyet. Komádi önkormányzata is támogatott.

Szárnyaló kreativitás

Fotó: Rozsik Rita

– Csak egyféle tortát nem készítek, mégpedig a szájpadlásra tapadó margarinos krémmel töltött tortát. A tortáim többségében a krém minőségi alapanyagokkal, mascarpone-s, tejszínes alapú krémmel készülnek. A különlegességük egyébként a dizájn. Legközelebb a figurás, festett, cukor, ostya és most már csoki virágos és artisztikai torták állnak közel hozzám – válaszolt Brigi arra a kérdésre, hogy milyen fajta tortákat készít. A cukorvirágok iránti rajongása három éve kezdődött, amikor meglátott egy ilyen videót az interneten. Mindig érdekelte a művészet, így a festés, a rajzolás is.

– Nagyon sokat festettem és készítettem ceruzarajzokat is. Imádom a kreativitásomat használni, szeretem az egyedi, különleges dolgokat. A tucattól rosszul vagyok, unalmasnak és felületesnek találom. Akik engem ismernek, azok tudják, hogy eléggé különleges természetű és stílusú ember vagyok, a barátaim csupán azt szokták mondani mindenre, amit alkotok, vagy a nekem tetsző dolgokra, hogy az „Brigis.”

A legtöbb tortát Komádiba, Debrecenbe és környékére készíti. Volt már felkérése Angliába egy tanfolyam tartására, de ezt visszautasította, mert még fejlődni szeretne. Célja, hogy elérjen egy olyan szintet, hogy átadhassa a tudását. – A kialakult helyzet miatt az elmúlt hónapokban pihentem, mert mindenekelőtt az egészség a fontos. Rengeteg torta megrendelésem volt, a kijárási korlátozások feloldásával pedig újra egyre több vevő keres. Ez úgy gondolom a fejlődésemnek, egyediségnek, különlegességnek az érdeme, persze a jó íz fontossága mellett.

Cukorvirágért ezüst oklevél

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén februárban harmadik alkalommal rendezte meg a Pataki János Emlékversenyt tanulók és felnőttek részére, tortadíszítés, artisztika és cukorvirág kategóriában is. Brigi is részt vett ezen az eseményen, ráadásul díjat is kapott.

– Egy másik cukrászati rendezvény időpontját keresgéltem az interneten, mikor rátaláltam erre az emlékversenyre és gondoltam megmérettetem magam. A versenyt a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA Szakkiállítás keretein belül szervezték meg a HUNGEXPO vásárközpontban. A munkám, ami egy cukorvirág volt, ezüst oklevél minősítést kapott, melyet Pataki Ádám, Pataki János fia adott át. Óriási lökést adott számomra ez a díj. El is kezdtem a következő munkámat a jövő évi versenyre, melyről annyit elárulok, hogy két kategóriában is indulok vele, cukorvirág és nagy szerelmem a cukrász artisztika kategóriában – beszélt a versenyről a díjazott.

A pénzvilág és a torták

Brigi a debreceni Mechwart András Szakgimnáziumban tanult informatika szakon, majd az Agrár Egyetemen végzett szakigazgatási szervező mérnöki karon. Ezután egy lízingcégnél dolgozott finanszírozási menedzserként, majd egy takarékszövetkezetnél lett hitel kockázatkezelő, s szintén banki szférában váltott, vállalati bankár lett. Jelenleg gyeden van a kislányával, Emma Rózával. A fent említettek közben folyamatosan, szintén ezen a területen képezte magát, mérlegképes könyvelő és képesített kockázatkezelő végzettségeket szerzett. Brigi hamarosan ismét megpróbál beiratkozni egy sommelier tanfolyamra, valamint szeretne visszamenni az Agrártudományi Egyetemre és mesterképzés keretein belül elvégezni a növényorvos szakot. Tervei közé tartozik még egy kis torta stúdió megvalósítása. – Nagyon szeretem ezt csinálni és szeretném a jövőben is, mert megtaláltam benne önmagam. Mindenkinek kívánom, hogy úgy szeresse azt, amit csinál a mindennapokban, mint én – fejezte be a beszélgetést.

Rozsik Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában