„Iszlám Állam”: hitek, tévhitek…

Akt.:
Fodor István
Fodor István - © Fotó: Matey István
Debrecen – A szakértő több fogalomzavarra is felhívta a figyelmet az „ISIS”-ról szóló előadásában a Debreceni Egyetemen.

A terrorszervezet nem az iszlám vallás tanait hirdeti.

A szervezet egyaránt rendelkezik katonai és politikai ággal is, amely az iszlámot, mint politikai filozófiájuk eszközét, radikálisan félreértelmezve használja fel, hogy az így szerzett erő útján tudjon hatalomra szert tenni muszlimok és nem muszlimok felett világszerte.

Fodor István iszlámkutató-vallástörténész előadásának címe „A tudatlanság testet öltése” szimbolikus jelentéseket hordoz magában. Az ISIS tudás nélkül, mereven értelmezi az iszlám vallást, amely kimondja, hogy tilos ártatlan embereket meggyilkolni, kínozni, megcsonkítani, gonosz cselekedeteket Istennek tulajdonítani, vagy embereket erőszakkal az iszlámra téríteni. Az ISIS kialakulásához az USA is hozzájárult az érdekeken alapuló, elhibázott politikájával.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Nem véletlenül írta azt Noam Chomsky, amerikai politikai aktivista, „nyilvánvalóvá vált, hogy Washington világbajnok a terror generálásában” – hangsúlyozta Fodor István.

– A nyugati politika támogatja az ISIS működését, például az USA nagyon sok merénylet felett szemet huny: olajért cserébe elnézi. Az ISIS professzionális szinten használja a médiát is, legyen szó fenyegetésről vagy fiatalok megnyeréséről – fogalmazott szerdai előadásán a vallástörténész.

HBN–VK