Iszlám Állam – A német hatóságokhoz is eljutottak dokumentumok az Iszlám Állam személyzeti nyilvántartásából

Berlin – A német szövetségi bűnügyi hivatalhoz (BKA) is eljutottak nagy valószínűséggel eredeti dokumentumok a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet személyzeti nyilvántartásából – mondta csütörtökön a hivatal szóvivője.

Markus Koths a Sky News brit hírtelevízió szerdai, illetve a Süddeutsche Zeitung című német lap és két német regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportjának hétfői jelentésével kapcsolatban elmondta, hogy a BKA rendelkezik olyan típusú dokumentumokkal, amilyenekről a beszámolók szólnak.

A szóvivő német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy taktikai okokból nem tud részleteket közölni arról, hogy miként és mikor szerezték az anyagokat, és a Sky News, illetve a német oknyomozó újságírók jelentését sem tudja kommentálni. Azt viszont elmondta, hogy a birtokukba került dokumentumok nagy valószínűséggel eredetiek, és “tekintetbe veszik” őket bűnüldöző és veszélymegelőző munkájuk során.

A Sky News arról számolt be, hogy egy elektronikus adathordozó jutott birtokába, amely 22 ezer volt és jelenlegi IÁ-tag személyi adatlapját tartalmazza.

A Süddeutsche Zeitung, az NDR és a WDR több tucat papíralapú dokumentumról írt. Mindkét jelentés szerint az IÁ-hoz jelentkező önkéntesek által megadott adatok alapján kitöltött, személyenként 23 kérdésből álló kérdőívekről van szó.

A német oknyomozók beszámolója szerint az iratokat a török-szíriai határvidéken és Észak-Irakban folytatott több hetes kutatómunka során szerezték. Azt írták, hogy az IÁ erősen bürokratikus szervezet, és működtet egy úgynevezett határigazgatási hatóságot, amely kikérdezi az ellenőrzésük alatt álló területre belépő, önkéntesnek jelentkező külföldieket, és mindent dokumentál.

Így készülnek a tagjelöltek legszemélyesebb adataira, és egyebek mellett “dzsihadista tapasztalataira” is kiterjedő, titkos minősítésű adatlapok. A nyilvántartásból az IÁ-ra ugyancsak jellemző korrupció, illetve az észak-iraki kurd erők előretörése révén kerülnek ki anyagok.

Ilyen dokumentumokat, illetve az IÁ “médiatárából” származó videókat a térségben mindenütt lehet szerezni. Vannak, akik ezekkel próbálnak meggazdagodni, csillagászati összegeket kérnek az IÁ-tól szerzett vagy a terroristáktól visszahódított területeken zsákmányolt anyagokért – írták a német tényfeltáró újságírók, megjegyezve, hogy ők nem fizettek a birtokukba került dokumentumokért.

Hozzátették, hogy német IÁ-önkéntesek személyi lapjaihoz jutottak hozzá, és ilyen dokumentumokat szereztek a német hírszerző szolgálatok és a BKA is.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés