Helyi közélet

2013.07.17. 10:07

Nulladik nap a nyári akadémián

Debrecen – Rendhagyó módon, rendhagyó koncerttel kezdődött az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának kísérő rendezvénye, a nyári hangversenysorozat. Hárfagála köszöntötte a közönséget.

Debrecen – Rendhagyó módon, rendhagyó koncerttel kezdődött az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának kísérő rendezvénye, a nyári hangversenysorozat. Hárfagála köszöntötte a közönséget.

A debreceni nyári akadémia történetében először hirdettek hárfa-mesterkurzust. A Vígh Andrea hárfaművész által vezetett tanfolyamra kilenc hallgató jelentkezett, akik a következő napokban a több ezer éves múlttal rendelkező hangszer mesterfogásait tanulhatják meg a művésznőtől.

A hárfa az egyik legősibb hangszer, hiszen már az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban is használták. Európa zenekedvelői azonban csak a középkorban ismerték meg, virágkorát az 1750-es évektől éli. Ekkor kezdődött el a hangszer fejlesztése is. A hárfa mai formáját 1810-ben nyerte el egy francia műhelyben, azóta több alkalommal is tökéletesítették. A zeneszerzőket a hangszer a 18. század óta folyamatosan megihleti, így mára gazdag irodalma van hangszernek. Ebből a sokszínű zenei anyagból válogatott Vígh Andrea a nyári hangversenysorozat nulladik napján.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese a koncert során a zenei élmény mellett a hangszer kialakulásának történetével, a hárfára írt zeneművek fejlődésével is megismertette a közönséget. Így a barokk, romantikus és az impresszionista stílusú művek mellett kortárs alkotók szerzeményei is megszólaltak Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt-termében.

A hárfa-mesterkurzus iránti nagy érdeklődésre tekintettel a Zeneművészeti Kar dékánja, dr. Duffek Mihály a gálán bejelentette: a közeljövőben hárfa tanszak indítását tervezik Debrecenben, ezzel is színesítve a képzési kínálatot.

HBN–VPI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában