Iszap-birkózás

Akt.:
Veszprém, 2016. január 28. Szabó Györgyi tanácsvezető bíró kihirdeti a vörösiszapperben hozott ítéletet a Veszprémi Törvényszék tárgyalótermében 2016. január 28-án. A bíróság első fokon felmentette a per mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól.
Veszprém, 2016. január 28. Szabó Györgyi tanácsvezető bíró kihirdeti a vörösiszapperben hozott ítéletet a Veszprémi Törvényszék tárgyalótermében 2016. január 28-án. A bíróság első fokon felmentette a per mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. - © MTI Fotó: Nagy Lajos
Mindenki kicsúszott a felelősségre vonás alól a kolontári iszapkatasztrófa néven elhíresült ügyben, mint az kiderült a pénteki híradásokból. Mintha valami vis maior eset lett volna a 2010-ben Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet elöntő vörös trutymó pusztítása, ami tíz halálos áldozatot szedett, és több tízmilliárd forint kárt okozott. – Égerházi Péter jegyzete.

Mintha valami Isten csapása lett volna, vegyük úgy, hogy csak megtörtént. Felelős nincs, kártérítés sem elégséges, hiszen egy és egy negyed éve arról lehetett olvasni: a lakosság által összedobott mintegy kétmilliárd forintból alig jutott el valami a károsultakhoz, mert az is ment a közös felújításba, újjáépítésbe. Átok ül ezen a történeten, melynek mintha nem lenne eleje, legalábbis az első fokú bírósági ítélet szerint. Mert mit mond ki? Az alap lerakásával vagy hiányával kezdődtek a gondok, melyek időzített bombaként ketyegtek a települések felett. És az alapot ki rakta vagy nem rakta le, és ki ellenőrizte, hogy mi történik? Ja, hogy az már egy másik per tárgyát képezheti, ha egyáltalán megtalálhatók a felelősök? Jó esetben kezdődhet elölről az iszapbirkózás, rosszabban, elkönyvelhetünk egy újabb fejezetet a következmények nélküli ország históriás könyvében.

Égerházi Péter
hirdetés