Istentisztelet, koszorúzás, emlékezés Tépén

Tépén is emlékeztek a 96 évvel ezelőtti békediktátumra
Tépén is emlékeztek a 96 évvel ezelőtti békediktátumra - © Fotó: Nyírő Gizella
Tépe – „Mi egy vérből valók vagyunk!” – állt azon a meghívón, amellyel a tépei önkormányzat a helyi református egyházközséggel közösen rendezett trianoni békediktátum évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésre invitálta az emlékezőket a református templomba vasárnap délelőtt.

Az istentiszteleten a testvérgyülekezet, a partiumi Bihardiószeg lelkipásztora, Bara László hirdetett igét. „Egy a jövőnk, egy a múltunk, s Isten kezében eggyé formálódunk. Azonban nehéz egységről beszélni, amikor határok vannak közénk húzva, a maga minden nehézségeivel” – utalt a lelkész a határátkelés viszontagságaira.


tepe2

Fotó: Nyírő Gizella


A tépei nyugdíjas klub verses, dalos összeállítással szerepelt, majd a bihardiószegi gyülekezet ifjúsági énekkara gitárkísérettel előadott dalokkal dobogtatta meg a szíveket. A vendégek és a helyiek megkoszorúzták a templom előtt álló trianoni emlékművet. A koszorúzás a polgármesteri hivatal falánál folytatódott, ahol az első és második világháborús tépei áldozatok emléktáblái előtt Balogh András polgármester szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: a magyarság összetartozása a legfontosabb, ennek jegyében ápolják az erdélyi Magyarbikallal a testvér települési kapcsolatot, s írják alá a hónap végén a falunapon ugyanezt a felvidéki Levárt településsel.

HBN–NYG