a turizmus világnapja

2019.09.23. 17:03

Ingyenes városnéző programok Debrecenben

Szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját. Az ünnepnap alkalmából belvárosi helytörténeti séta és Nagyerdei kerékpáros túra várja az érdeklődőket Debrecenben.

Fotó: Vass Attila

A Turizmus Világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) hozta létre 1980-ban azzal a céllal, hogy a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. A szakma 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját, melyhez idén a Debrecen Turisztikai Ügynökség Kft. ingyenes programokkal csatlakozik.

Az ünnepnap délelőttjén belvárosi sétán, délután pedig kerékpáros túrán ismerkedhetnek az érdeklődők Debrecen ismert és rejtett helytörténeti érdekességeivel, látnivalóival. Mindkét programon helyi idegenvezető kalauzolja a résztvevőket – olvasható a Debrecen Turisztikai Ügynökség Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.

Programok

Debreceni korzó – belvárosi városnéző séta

Helytörténeti városnéző séta Debrecen történelmi belvárosában, melynek során az érdeklődők megismerhetik a cívisváros történetét és főbb turisztikai látványosságait, valamint érdekes információkat hallhatnak a kevésbé ismert épületekről, látnivalókról is. A séta során többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők: Miért egy folyó és hegy nélküli sík vidéken jött létre Debrecen? Mit jelent a város neve? Kik azok a cívisek? És a hajdúk? Melyik a város legrégebbi épülete? Honnan kapta a nevét az Aranybika Szálló? Hol lakott egykor Kossuth Lajos, és hogyan vált Debrecen a „szabadság őrvárosává”?

  • A séta időpontja: 2019. szeptember 27. péntek
  • Találkozó: 10 óra, Régi Városháza előtt (Piac u. 20.)
  • A séta időtartama: másfél óra
  • Debrecen kétkeréken – kerékpáros városnéző séta

    Debrecen több mint száz kilométer hosszú kerékpárút-hálózata ideális feltételeket biztosít a város nevezetességeinek felfedezésére kétkeréken. A kerékpáros városnéző túra a belvárosból indul, és a Nagyerdőn át haladva járja végig az ismert látnivalókat, rejtett helytörténeti érdekességeket. A túra során többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők: Meddig húzódott egykor a város határa? Milyen emléket őriz a Líciumfa? Hogyan vált a Nagyerdő tivornyázó emberek tanyájából Debrecen közkedvelt parkjává? Melyik nagyerdei épület volt az ország egyik legnagyobb beruházása? Kiket ihletett meg anno az erdő, és hogyan őrzi emléküket a park?

  • A túra időpontja: 2019. szeptember 27. péntek
  • Találkozó: 15 óra, Református Nagytemplom előtt
  • A túra időtartama: 1,5 óra
  • A kerékpáros túrára előzetes regisztráció szükséges a [email protected] e-mail címre.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában