Isten veled, Burgundia utcai zebra!

Akt.:
Megszűnt gyalogátkelőhely a Burgundia utcán
Megszűnt gyalogátkelőhely a Burgundia utcán - © Fotó: Matey István
Debrecen – Több olvasónk is jelezte, nem érti, miért kellett az egyirányúsítás kialakításával párhuzamosan megszüntetni a Kossuth–Burgundia-sarkon az egyik lámpás gyalogos átkelőhelyet. Válaszában a debreceni polgármesteri hivatal jelezte, a forgalmirend-változások előtti vizsgálatok alapján a megszűnt zebrán hét sávban kellett áthaladniuk a gyalogosoknak, ami nagymértékben csökkentette volna a jelenleg alkalmazott zöldidőket.

A Kossuth–Burgundia-sarkon egykor meglévő lámpás gyalogos átkelőhellyel kapcsolatban több olvasónk is jelezte, hogy nem igazán értik, miért is kellett megszüntetni azt. Hiszen szerintük az egyirányúsítás után – lévén a buszjáratok közül mindegyik egyenesen megy tovább a Piac utca irányába –semmilyen jobbra kanyarodó forgalmat nem akadályozott.

Haladás hét sávban

Válaszában a debreceni polgármesteri hivatal kifejtette: mivel az egykori zebrán hét sávban kellett áthaladniuk a gyalogosoknak, az ehhez biztosított idő most nagymértékben csökkentené a jelenleg alkalmazott zöldidőket. A Kossuth–Burgundia utca kereszteződése az egyik legforgalmasabb a belvárosban, melyen az átalakítás előtt naponta 55 ezer autó haladt át.

A hatalmas forgalom miatt előfordult, hogy gyakran csak a 4-5. lámpaváltásra lehetett átjutni a közlekedőknek.

b33

Fotó: Matey István

A belvárosi egyirányúsítás egyik célja ennek a tumultusnak a megszüntetése volt. A forgalmi rend megváltoztatása óta a Kossuth utca és a Burgundia utca csomópontjában megszűnt a torlódás, mivel a kereszteződés áteresztőképessége jelentősen nőtt.

Tekintettel arra, hogy itt hét forgalmi sávon kellene a gyalogosoknak keresztül haladniuk, az ehhez szükséges zöldidőt csak külön fázisban lehetne kiadni, ami jelentősen csökkentené más irányokból a jelenleg alkalmazott zöldidőket.

A kérdéses gyalogátkelőt gyakran használták azok a diákok és szüleik, akik az autó- és trolibuszokról a földhivatal előtt szálltak le, és a Szent Efrém Általános Iskolába mentek. Az átalakítás után közvetlenül az iskola előtt alakítottak ki buszmegállót, így segítve az intézmény biztonságos megközelítését.

Ugyanannyi idő

Azok számára, akik a csomópontban a Burgundia utca túloldalára gyalog szeretnének átkelni, úgy hangolták a gyalogátkelőket irányító jelzőlámpák programját, hogy gyakorlatilag ugyanannyi idő alatt lehet „körben” átjutni a Burgundia utca túloldalára, mint annak idején kivárva a zöldet a hét forgalmi sávon keresztül.

b34

Fotó: Matey István

A Kossuth utca és a Burgundia utca csomópontjában lévő gyalogátkelőhelyet tavaly ősszel szüntettük meg, azóta hivatalunkhoz mindössze egy lakossági bejelentés érkezett – áll a polgármesteri hivatal közleményében.

MSZ