Isten ügyéért egy emberöltője

Akt.:
II. János Pál pápa 1991. augusztus 18-án a debreceni Gályarabok emlékművénél a Nagytemplom mögött
II. János Pál pápa 1991. augusztus 18-án a debreceni Gályarabok emlékművénél a Nagytemplom mögött - © Fotó: Iklódy János
Debrecen – Jubileumi ünnepségsorozattal készülnek a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye fennállásának 25. évfordulójára.

Negyed százada annak, hogy II. János Pál pápa Debrecenben járta után megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését. Az 1993. május 30-án, pünkösd ünnepén kelt „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megalapította a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyét az egri érsekség keleti és a szeged-csanádi püspökség északi területeiből. A lépéssel számos, szabolcsi kis településeken élő hívőhöz került közelebb az egyházmegyei központ, és az itt szolgáló lelkészek számára is elérhetőbb távolságban volt a püspök. Az új egyházmegye Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területe is egyben. A pápai bulla rendelkezéseit hivatalosan Angelo Acerbi érsek, apostoli nuncius 1993. június 1-jén ismertette. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ugyanezen a napon kelt pásztorlevelében tájékoztatta a híveket, amelyet a kézhezvétel utáni vasárnapon minden misén felolvastak – adta hírül az egyházmegye sajtóreferense.

Egybetartozás-tudat

II. János Pál pápa az egyházmegye megalapításával egyidejűleg, 1993. május 31-én püspökké nevezte ki Bosák Nándort, az Egri Hittudományi Főiskola rektorát. A felszentelést 1993. június 15-én tartották a székesegyházi rangra emelkedő debreceni Szent Anna-templomban. A püspök felelősségteljes, nehéz feladatot kapott: fel kellett építenie az új egyházmegyét. Ahogyan egy 2015-ös interjújában lapunknak elmondta: „ki kellett alakítani a struktúrát, a működés feltételeit. A központként kijelölt Debrecenben például egy évig nem volt semmiféle erre alkalmas épület. A kisebb településeken hiányoztak az önálló templomok – huszonkét év alatt huszonötöt építettünk. Színvonalas oktatást biztosító iskolahálózatot kellett létrehoznunk – ma az egyházmegyében óvodától a felsőoktatásig van erre intézmény. De az egyház nem csak épületekből áll. Kötelességemnek tartottam az egybetartozás tudatának erősítését. A katolikusok Debrecenben mindig kisebbségben voltak. Amikor idehelyezték a püspökséget, úgy éreztem, hogy a két egyház építő jellegű együttélését is szükséges biztosítani a városban. Ezt nagyon fontos eredménynek érzem. Abban a harcban, amit folytatni kell Isten ügyéért, egy oldalon vagyunk. A másik oldalon a közömbösség és a rosszindulat van.”

A második püspök

Bosák Nándor 22 évig szolgált püspökként, a 75. életévét betöltve – az előírásnak megfelelően – felajánlotta nyugdíjba vonulását. Az egyházmegye történetének másik igen jelentős eseménye a második püspökének kinevezése volt. Ferenc pápa pápaságának harmadik évében, 2015. szeptember 21-én, Palánki Ferenc fidolomai címzetes püspököt, az egri érseki szék segédpüspökét nevezte ki a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspökévé.

bnPalánki Ferenc püspökké szentelésekor Bosák Nándorral | Fotó: Matey István

Az egyházmegye május 26-tól június 2-ig tartó programsorozattal ünnepli, hogy Isten kegyelméből már 25. éve fennáll.

HBN


Ünnepi programok

Május 26-án, szombaton 9 óra 30 perckor a Szent Anna-székesegyháztól indulva 25 km-es kerékpártúrára indulhatnak az érdeklődők Dombostanyára az Árpád-kori templomromhoz.

Május 28-án, hétfőn 19 órai kezdettel kerekasztal-beszélgetést tartanak a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye megalakulásának körülményeiről, a debreceni Szent József Gimnázium dísztermében. A beszélgetésen részt vesz dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek, Bosák Nándor nyugalmazott debrecen–nyíregyházi megyés püspök, Gyulai Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök és Fodor András debrecen–nyíregyházi püspöki helynök.

Május 29-én, kedden 19 órai kezdettel filmvetítés lesz a debreceni Apolló moziban, ahol a „Törd meg az éhezőknek…” (Iz 58,7) címmel Bosák Nándorról szóló portréfilmet mutatják be. A film megtekintése ingyenes, a korlátozott férőhelyre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges.

Május 30-án, szerdán 15 órakor lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének ünnepélyes fogadása a debreceni Szent Anna-székesegyházban. Dr. Krakompreger Zoltán, a székesegyház plébánosa köszöntője után a hívek eléneklik az Irgalmasság rózsafüzérét, amelyet csendes áhítat és rövid igeliturgia követ.

Május 31-én, csütörtökön 18 órától Bosák Nándor püspökké szentelésének 25. évfordulóján ünnepi ezüstpüspöki hálaadó szentmisét mutat be a Szent Anna-székesegyházban.

Június 1-jén, pénteken a missziós kereszt előtt délelőtt 9 órától egész napos csöndes, zenés, elmélkedéses imaórákat vezetnek Debrecen hat római katolikus plébániáinak közösségei és a Boldogasszony Iskolanővérek Rend tagjai.

Június 2-án, szombaton a jubileumi ünnepségsorozat központi rendezvényét tartják. Délelőtt 10 órakor ünnepi szentmise lesz, amelyen részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a határon túli magyar egyházmegyék főpásztorai, további meghívott egyházi és világi méltóságok, az egyházmegye papjai és hívő közössége, szerzetesrendek tagjai, valamint az egyházmegyei intézmények vezetői. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz.