„Isten homlokán” a jószágok

„Isten homlokán” a jószágok
Látványos ünnepséggel emlékeztek meg a Szent György-napi kihajtás hagyományáról.

 Még az isten is jószemmel nézi a „homlokán”, azaz a hortobágyi pusztán a pásztorok legjelesebb ünnepét, hiszen gyönyörű napsütés fogadta az évszázadok óta minden esztendőben megtartott Szent György-napi kihajtást – mondta dr. Vajda Mária néprajzkutató a szombati eseményen. Emlékeztetett arra a népi bölcsességre, hogy tavasszal, a kihajtáskor minden ember lehet pásztor, de a ősszel, a „szoruláskor” a behajtásnál az a pásztor, aki elszámol, azaz nagy felelősséget jelent hónapokig jobbára egyedül lenni az állatok körül. Ma már ugyan könnyebb a dolguk, de a munkát most is el kell végezni. A pásztortársadalom ünnepén erre is gondolni kell – figyelmeztette a víziszínpad köré sereglett sokaságot.
Több ezren látogattak ki Szent György-napján a Hortobágyra, ahol már reggel megkezdődött a főzőverseny, és akadt látnivaló a felsorakozott sátrakban is.

Biofesztivál és verseny

Főleg az eseményhez illő használati tárgyakat, díszes viseleteket, érdekes csecsebecséket kínáltak az árusok, a szervezőknek sikerült gátat vetni a bóvli, az értéktelen műanyag tárgyak megjelenésének. A sátrak között felhangzó szolidabb mulatós zenéktől nem óvhatták meg a biobor- és -méz versenyekre is kíváncsi bámészkodókat, ám aki az autentikusabb muzsikákra vágyott annak sem kellett élvezet híján maradnia ezen a napon. A víziszínpadon ugyanis népzenei együttesek húzták hol csak a közönség szórakoztatására, hol pedig a táncegyütteseknek a talpalávalót.

Pásztorok köszöntése

A nap fénypontja természetesen a karikásostor csergetéssel jelzett kihajtás volt a kilenclyukú hídon át, ahol előbb a csavaros szarvak erdejét képező rackanyáj jelent meg, majd sorban a csikósok, a híres pusztaötös, az ökrös szekér az ötlovas és az öszvérfogat, illetve egyéb fogatok. A helyből és a környező településekről érkezett csikósok, gulyások és pásztorok a színpadra vonultak, ahol Gencsi Zoltán a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte őket, és emlékezett meg a már elhunyt társaikról. Az elhullt állatok emlékére ilyenkor a Hortobágy vizébe dobott  szárazvirág koszorúval ezúttal a napokban lelkével „daruvá vált” idős csikós, Szabó Gábor emlékének is adózott a pásztortársadalom. HBN-ÉP