Isten hajlékában

Lujó
Lujó - © Fotó: Magánarchívum
Már valószínűleg nem lenne szabad írni róla, mert a profik megemlékeztek a haláláról és én mondom, jól tették. Közszereplő lett belőle! Először gondolkodik az ember azon, hogy vajon eszünkbe jutott akár egyszer is, évekkel ezelőtt, hogy ha eljön az ideje – és lám, eljött – akkor hogy megy majd el? Réti János írása.

Valószínűleg elintéztük volna egy komor és mégis derűs gondolattal, hogy úgy, ahogy élt. Észrevétlenül. És így lett. Mert ha nincs ott fotóval a gyászhírek között, vajon ki kereste volna, ki vette volna észre, hogy ez a furcsa, néha vidító, néha kicsit kellemetlen alak nem látható az utcán? Igen, Lujó. Ez volt az úgynevezett „ragadványneve”, de én például nem tudtam, hogy így, illetve így is hívják. Azt egyébként, hogy mi volt a becsületes neve, lehet, nem tudta senki, csak végül, halála beálltakor derült ki az ügyintézés során. Debrecen közepén úgy ismerte mindenki, akár a Nagytemplomot vagy a „Csonkát”, mert hozzátartozott a városhoz. Kideríthetetlen korával, megfejthetetlen származásával és avval a nyelvvel, amit senki nem értett, de talán ő maga sem akarta, hogy értse bárki is. Mert, amikor szólózta, kivehetetlen vagy összerakhatatlan mondatait, nem is figyelt rá senki, nem akarta megérteni az utca népe. Mindig a városközpont központja volt. A Bika, a villamosvonalak, meg a Csapó utca piac felőli része. Mindig jött valahonnan és ment valahova. Az útvonalát vagy menetrendjét nem ismerték, de talán nem is volt, aki meg akarta volna ismerni. Most meg ott volt a képe a gyászhírek között, mint a többi elhunyt polgárnak, a polgárok sorában és jól író zsurnaliszta is megemlékezett róla. Hogy ki volt valójában Lujó, szerintem ma sem tudja senki! Titkait elvitte Isten hajlékába. És ez a furcsaság lett immár az örök védjegye: próbálj úgy élni, hogy mindenki ismerjen, vagy úgy, hogy senkise…

– Réti János –


Utolsó útjára kísérték Lujót
Debrecen – December 20-i halála óta a jóbarát, Nyíri László Ernő vagy ahogyan mindenki ismeri, Blöró által létrehozott közösségi oldalon százak emlékeztek meg az utca felejthetetlen alakjáról Lujóról. Már ez is jelezte, várhatóan sokan kísérik el utolsó útjára a Debreceni Köztemetőben.

hirdetés