Ismét több a baleset, nőni fog a rendőrök száma a veszélyes helyeken

„Biztonságosan közlekedni egy életúton” címmel közlekedésbiztonsági és oktatási programot rendezett Debrecenben a Magyar Autóklub Fotó: Matey István
„Biztonságosan közlekedni egy életúton” címmel közlekedésbiztonsági és oktatási programot rendezett Debrecenben a Magyar Autóklub Fotó: Matey István - © Fotó: Matey István
Debrecen – Megállt a balesetek számának évek óta tapasztalt csökkenése Hajdú-Biharban az idei esztendőben. Tavalyhoz képest a könnyű-, a súlyos és a halálos kimenetelű balesetek száma is nőtt – jelentette ki Bacsó Attila alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedés-rendészeti Osztályának vezetője, a Kishegyesi út elején található bevásárlóközpont parkolójában kedden kezdődött közlekedésbiztonsági rendezvényen.

Hozzátette: ugyanakkor örvendetes, hogy egyre kevesebb biciklis sérül meg a közutakon, és 2014-hez képest mérséklődött az ittasan okozott balesetek száma is.

Még mindig gyorsan

Balesetet legtöbbször a személyautók vezetői okoznak, ebben a tekintetben a második helyen a kerékpárosok állnak. A legtöbb sérülés abból származik, hogy a közlekedők nem megfelelően választják meg a sebességet. Az is gyakori, hogy nem tartják be az elsőbbségi-, illetve semmibe veszik a kanyarodási szabályokat – tette hozzá Bacsó Attila.

Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

A kedvezőtlen tendencia miatt a közeljövőben több rendőri ellenőrzésre lehet számítani a balesetveszélyes helyeken.

Játékos tanulás

Agárdi Ferenc, a Magyar Autóklub Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a szombat délutánig tartó rendezvény gyerekeknek szól. Minden napra 4-5 osztályt várnak. A kamionban a kicsiket egyebek mellett megtanítják a KRESZ, a közlekedés alapvető szabályaira, baleseteket elemeznek, megtudhatják, hogy mire jó a biztonsági öv, és azt a különleges szemüveget is felpróbálhatják, amely olyannak mutatja a világot, mint amilyennek a részegek látják. A vöröskereszt munkatársai ugyanott az elsősegély nyújtást oktatják.

A kamion mellett kerékpáros tanpályát is kialakítottak. A szakember szerint a rendezvény olyan élményt biztosít a gyerekeknek, hogy még hetek múlva is beszélgetnek róla.

HBN-OCs