Helyi közélet

2014.09.08. 14:50

Ha alacsonyan száll a forint

Debrecen - Chikán Attila: az export szempontjából még akár jól is jöhetne a gyenge forint.

Debrecen - Chikán Attila: az export szempontjából még akár jól is jöhetne a gyenge forint.– Az árfolyam gazdasági szerepe részben abban van, hogy valamennyire megmutatja egy országnak a gazdasági erejét. Ha egy valuta erősödik, az azt jelenti, hogy az adott országnak a világpiacon betöltött szerepe erősödik, és viszont – válaszolta Chikán Attila egykori gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora arra a kérdésünkre, hogy milyen előnyei és hátrányai származhatnak a magyar gazdaságnak a forint tartós mélyrepüléséből.

Mégsem az igazi

A Versenyképességi Intézet igazgatója azzal folytatta, hogy ami a magyar gazdaság nyitottságát, illetve export-orientáltságát illeti, egyértelmű, hogy az exportra termelőket segíti a gyenge valuta, az importálókat pedig hátrányosan érinti.

– Az export szempontjából tehát a gyenge forint akár még jót is tehetne, hiszen miután az exportőrök költségei többnyire forintban merülnek fel, viszont valutában kapják az árbevételüket, ez azt jelenti, hogy kisebb értékű munkáért jutnak hozzá ugyanahhoz a bevételhez. A probléma az, hogy a magyar gazdaságban az export hozzáadott értéke meglehetősen alacsony, ezért tehát az a különbség, ami az exportra és az importra gyakorolt hatást illeti, nálunk legalábbis elnyomottan jelentkezik. Mivel az általunk exportált termékeknek (például a gépkocsinak) óriási az importtartalma, mégsem járunk olyan jól a tartósan gyenge forintárfolyammal – magyarázta az elemi gazdasági összefüggéseket Chikán Attila, hangsúlyozva, hogy egy-egy gazdasági mutató (legyen az az árfolyam, az infláció vagy a gazdasági növekedés) kiemelése mindig egyoldalúan mutatja azt, hogy mi történik a gazdaságban.

Kicsiben és nagyban

A neves közgazdász a másik gondként azt említette, hogy jelentős Magyarország eladósodottsága (dollárban és euróban), ezért sokkal több pénzt kell visszafizetnünk, mint ha erős lenne a forint. „Ugyanez a hatás érvényesül az állampolgárok szintjén, hiszen a devizahiteles probléma főleg annak a következménye, hogy gyengült az árfolyam. Csak az elmúlt négy évben hozzávetőleg 25 százalékkal gyengült a forint, ennyivel többet kell visszafizetniük a devizahiteleseknek” – fűzte tovább a gondolatmenetet Chikán Attila, aki szerint bár az ország számára kedvezőtlen, ha nagyon gyengül a nemzeti valuta, 320 forintig elmehet az euróárfolyam anélkül, hogy annak tartósan kártékony hatása lenne. 330-350 forintnál azonban már súlyos gondjaink adódnának…

Alapkamat és hegedű

Arra a kérdésünkre, hogy a Matolcsy-féle újraértelmezett jegybank-felfogásnak (amibe az alapkamat folyamatos csökkentése mellett akár mesterhegedűk és luxus irodaházak vásárlása is belefér) lehet-e szerepe a gyengélkedő forintárfolyamban, Chikán Attila kijelentette: a jegybank ugyan nem fogalmaz meg árfolyamcélt, de a monetáris politikán keresztül nyilván hatással van rá.

– Eddig szerencsénk volt azzal, hogy a nemzetközi piacon pénzbőség kínálkozott. Csakhogy ez megszűnőben van, és az új helyzetben könnyen bajba kerülhetünk a nagyon alacsony jegybanki alapkamat miatt – tekintett előre a közgazdász.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában