Ismét rendelhetnek “kiemelten”

Januártól  ismét lehetővé tették a magánorvosok számára a kiemelt (90, illetve 100 százalékos) támogatású gyógyszerek felírását. ebtvhr [.doc – 87KB]

Egy kormányrendelet-módosítás értelmében a magánorvosoktól megvonták (volna) a kiemelt támogatású gyógyszerek felírásának jogát. A témával tavaly több ízben is foglalkoztunk. Megírtuk: a változás ellen több szakmai szervezet is tiltakozott, sőt, az Alkotmánybírósághoz fordult. Azt kifogásolták,  hogy a társadalombiztosítási járulékot fizetők, attól függetlenül,  hogy az ellátás melyik ágát (magán, állami) veszik igénybe,   megilleti őket az esetleg kiemelt támogatással felírt gyógyszer.

Érvük röviden az volt: a kedvezményt nem az orvos kapja, hanem a beteg. A lapunkban megszólaltatott szakorvos, dr. Pocsai Judit gyakorlati példán keresztül szemléltette, milyen hátrányosan érinti a jogosultság megvonása a betegeket. A megszólaltatott MEP-szakember ellenben kijelentette: az intézkedés nem diszkriminatív.

Nos, a december 21-i kormányülésen döntöttek a rendelet módosításáról, amelynek értelmében visszaállítják a magánorvosok kiemelt tb-támogatású készítményre vonatkozó vényírási jogosultságát, azzal a kikötéssel, hogy a nem finanszírozott szolgáltató orvosának havonta meghatározott dokumentációval kell igazolnia a gyógyszerfelírást a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál.

Sz.K.