Ismét olcsóbb a műszaki vizsga

Debrecen – Péntek óta ismét olcsóbban műszakiztathatjuk le az autónkat, hiszen megszűnt a nemrég bevezetett kötelező eredetiségvizsgálat a 2006 előtt vásárolt járművekre.

A műszaki vizsgálatot immár enélkül is elvégzik, ami 17 ezer forint megtakarítást jelent az autó tulajdonosának. Húszezer ember – ennyi honfitársunkat érintette kellemetlenül a kérészéletű rendelet, amit most a minisztérium visszavont, ők azonban már kifizették a kötelező eredetiségvizsgálat díját.
A közfelháborodás láttán a jogalkotó belátta, hogy fércmunkát adott ki a kezéből, ezért nem csupán a 2006 előtt, de az 1998 előtt vásárolt autókra vonatkozóan is megszüntette a kötelező eredetiségvizsgálatot. Továbbra is kötelező marad az eljárás a járművek értékesítésekor, egyéb esetekben viszont csak a tulajdonos kérésére végzik azt el.

A változás egyébként nem érintette a műszaki vizsgát és a környezetvédelmi felülvizsgálatot; ezeket továbbra is egy helyen, egyszere lehet intézni.

Érintett olvasóinkat persze az érekli, hogy mi lesz az általuk befizetett pénzzel. Nos, egyes források szerint a kormány kártalanítja őket, mások szerint viszont erre nincs garancia. Érdemes a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál érdeklődniük.