Ismét merényleteket kíséreltek meg palesztin fiatalok Izraelben

Jeruzsálem – Ismét késeléses merényletek voltak pénteken Izraelben, többen megsebesültek, egy támadót lelőttek – értesült a helyi média.

Közepesen súlyosan megsebesült egy jeruzsálemi villamosmegállóban várakozó huszonéves izraeli fiatal, amikor egy fiatal palesztin késsel rátámadt. A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint az odasiető rendőrök a merénylőt célozva véletlenül egy másik izraelit is eltaláltak, aki szintén közepesen súlyos sérülést szenvedett.

A késelőre a biztonságiak a helyszínen rálőttek, őt súlyos sebesüléssel szállították kórházba.

Egy órával korábban Tapuah ciszjordániai ellenőrző pontnál két palesztin megpróbált megkéselni több ott őrködő határőr katonát. A motorkerékpáron érkező merénylőkre a biztonságiak ott is rálőttek, egyikük meghalt, a másikuk életveszélyesen megsebesült.

Az egyik húszéves merénylő egy Dzsenín melletti faluból származik, a másik életben maradt fiatalt pedig egy nábluszi kórházba szállították.

Csütörtökön is több késeléses merénylet történt, délután Hebronban a hadsereg beszámolója szerint katonákra próbált támadni késével egy palesztin férfi. A támadót lelőtték. Este Ciszjordániában izraeli rendszámú autókat kövekkel dobáltak meg Gus Ecion mellett.

A hat hete tartó erőszakhullámban eddig tizenegy izraeli és hatvannégy palesztin, közülük harminckilenc merénylő vesztette életét a napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetéseken, valamint a sorozatos késeléses merényletekben és merénylet-kísérletekben. Az erőszakhullámot többen “harmadik intifádaként” (palesztin felkelésként) emlegetik. A támadások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. A Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye is, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

– MTI –