Ismét megmozdultak az autistákért Debrecenben

Ismét megmozdultak az autistákért Debrecenben
© Fotó: Matey István
Debrecen – Kevesebb segítség kelljen ahhoz, hogy az önállóság útjára térjenek.

Az ENSZ április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjának, azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmusspektrum zavarra, amely 10 milliókat érint a világban. Az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben ismerjék meg a társadalmak.

Sipos Zsuzsanna, az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület elnöke, a mozgalom főszervezője tavaly április 2-án hívta fel a város figyelmét az autistákra azzal, hogy rövid, három hét alatt megszervezte az első közös sétát. Az elmúlt egy évben azon dolgozott, hogy harcoljon az autisták szebb, élhetőbb jövőjéért, elfogadásukért.

kekseta1Fotó: Matey István

– Családban élünk, sorstársak vagyunk az autizmusban érintettek családtagjaink által. Azért vagytok itt köztünk és álltatok mellénk, hogy a gyermekeinknek élhetőbb jövőjük legyen. Vállaljátok fel őszintén ezt a problémát, hiszen attól, hogy autizmusban élő gyermekünk van, teljes egész család vagyunk. Fontos, hogy a jövő érdekében összefogjunk, egységet alkossunk. Elérjük azt, hogy csemetéink olyan egészséges felnőttekké váljanak, hogy minél kevesebb segítséget kelljen nekik igénybe venni, az önállóság útjára térjenek – mondta a főszervező.

– Nagy Emese –


Sajnos az autizmus mivel külső jegyet nem mutat, és nehéz felismerni a tüneteit, könnyen összekeverhető a nevelési problémákkal, ezért elég nehéz a gyerekeinket elfogadtatni”

– nyilatkozta a hirek360.hu-nak Sipos Zsuzsanna.


Youtube/Hírek 360

A tömeggel együtt sétált a város katonai zenekara, és több terápiás kutya is, akik nagy segítséget nyújtanak a hétköznapokban az ilyen betegséggel együtt élő személyeknek.

A séta után különböző zenés programokkal várták a nagyérdeműt, ahol elsősorban az autisták csillogtatták meg a tehetségüket. Az egyik ilyen előadás az alábbi linken tekinthető meg, ahol Dezső Marci és barátai muzsikálnak a közönségnek.