Ismét kikelt a Nyugat, illetve az Egyesült Államok ellen az afgán elnök

Ismét kikelt a Nyugat ellen az afgán elnök – a héten már másodszor -, és politikai beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat – közölte vasárnap a Wall Street Journal amerikai napilap.

Hamid Karzai szombaton csaknem 70 parlamenti képviselõvel találkozott, és azt mondta elõttük, hogy a tálib lázadás legitim ellenállássá válhat az afgánok körében, amennyiben folytatódik a külföld politikai beavatkozása.

Karzai – akinek kormánya dollármilliárdokat kapott a Nyugattól, és országában 126 ezer katona harcol a kormánya megdöntésére törõ tálib lázadók ellen – azt mondta: “rákényszerülne, hogy õ maga is csatlakozzon a lázadáshoz, amennyiben a parlament nem hagyja jóvá törekvését, hogy átvegye az ENSZ által felügyelt afgán választási bizottság feletti ellenõrzést.”

Egy nappal korábban Karzai még enyhíteni igyekezett a feszültséget, amit csütörtöki heves bírálata váltott ki Nyugaton, illetve az Egyesült Államokban. Az afgán elnök pénteken biztosította az amerikai külügyminisztert, Hillary Clintont, hogy kormánya továbbra is szoros együttmûködésre törekszik az Egyesült Államokkal.

A feszültséget az váltotta ki, hogy Karzai kijelentette csütörtökön: történtek csalások a tavaly novemberi tartományi és elnökválasztásokon, méghozzá súlyos csalások, de ezeket nem az afgánok követték el, hanem külföldiek. Az afgán elnök az afgán választási bizottság tagjaival szervezett találkozóján azt is mondta, hogy az ENSZ azóta elbocsátott helyettes misszióvezetõjének, Peter Galbraithnek az irodája, valamint Philippe Morillon francia tábornok, az Európai Unió választási megfigyelõinek vezetõje állt ezeknek a csalásoknak a középpontjában.

Karzai csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a csalásokat az ENSZ és az EU hivatalaiból, illetve külföldi nagykövetségekrõl szervezték. Az afgán elnök szerint a nemzetközi média azt terjesztette, hogy õ és emberei csaltak. “Az afgánok nem csalnak, a külföldiek csalnak” – mondta Karzai.

Az afgán elnök még azt is közölte, hogy az ellene és kormánya ellen hangoztatott vádakkal azt kockáztatják azok kitalálói, hogy az Afganisztánban jelen lévõ 126 ezer külföldi katonát megszállóknak fogják tekintetni az afgánok, a kilenc éve tartó tálib lázadást pedig nemzeti ellenállásnak.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivõje azt mondta pénteken, hogy “Karzai elnök bizonyos megjegyzései zavarkeltõek, és komoly aggodalmakat ébresztenek.” Gibbs közölte, hogy magyarázatot várnak az afgán elnöktõl, majd szóba hozta az Afganisztánnak nyújtott hatalmas katonai és politikai támogatást.

Gibbs egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Karzai meghívása május 12-ére Washingtonba továbbra is érvényben van. A növekvõ problémák miatt hétfõn váratlanul Kabulba érkezett az amerikai elnök, és Obama nyíltan megmondta Karzainak, hogy számolja fel a kormányát és annak hivatalait átható korrupciót.

Címkék: ,