Helyi közélet

2012.11.20. 16:33

Kósa: csak 2014 őszén változik az önkormányzati tisztségviselők díjazása

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - Az eredeti tervekkel ellentétben nem jövő január 1-jén, hanem csak a 2014-es helyhatósági választás után módosulnak az önkormányzati tisztségviselők javadalmazásának szabályai - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, aki úgy érvelt, nem szeretnék, ha az érintettek díjazása akkor változna, amikor az országban egyébként "nem nagyon változnak" a fizetések.

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - Az eredeti tervekkel ellentétben nem jövő január 1-jén, hanem csak a 2014-es helyhatósági választás után módosulnak az önkormányzati tisztségviselők javadalmazásának szabályai - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, aki úgy érvelt, nem szeretnék, ha az érintettek díjazása akkor változna, amikor az országban egyébként "nem nagyon változnak" a fizetések.A Fidesz ügyvezető alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: 2013. január 1-jétől lépne hatályba az önkormányzati törvénynek a helyhatósági vezetők és képviselők javadalmazására vonatkozó új szabályai. Ezt azonban csak a 2014-es önkormányzati választás után léptetik életbe - közölte Kósa Lajos, amit azzal indokolt, hogy az új rendszerrel jelentősen változik a helyhatósági tisztségviselők fizetése, és "úgy gondoljuk, helyesebb, ha nem a ciklus közepén, hanem a végén módosítjuk ezt", amikor mindenki újragondolhatja az indulási feltételeket. További érvként említette, hogy el szeretnék kerülni egy olyan visszás helyzet kialakulását, hogy "önkormányzati tisztségviselők javadalmazása akkor változik, amikor az országban egyébként nem nagyon változnak ezek a pénzek".

Szólt az összeférhetetlenségi szabályok hatálybalépésének átalakításáról is: e szerint szintén csak a 2014-es helyhatósági választást követően lesz érvényes az a köznevelési törvényben szereplő rendelkezés, amely szerint az önkormányzatok által fenntartott intézmények vezetői nem lehetnek helyi képviselők. Alapvetően óvodavezetőkről van szó - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy sok időközi választásra kényszerülnének, ha e szabály bevezetését nem tolnák ki 2014 októberéig.

A politikus emlékeztetett, a parlamenti képviselői tisztség és önkormányzati posztok között fennálló összeférhetetlenség ugyancsak a 2014-es önkormányzati választást követően lesz hatályos.

Összegzése szerint "politikai értelemben semmin nem módosítunk, praktikusan módosítunk jónéhány kérdésen". A szükséges javaslatokat hamarosan a Ház elé terjesztik - közölte.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában