Ismét fókuszban a glutén

Nem könnyű betartani a gluténmentes diétát
Nem könnyű betartani a gluténmentes diétát - © Fotó: Napló-archív
Debrecen – A lisztérzékenység maradandó károsodást, fogyatékosságot is okozhat.

Tájékoztató estet szervez a lisztérzékeny gyermekeket nevelő családokat segítő Fény Felé Alapítvány február 21-én, pénteken 16 órától – tudatta lapunkkal dr. Suller Attiláné, az alapítvány elnöke. Előadást tart majd dr. Szathmári Erzsébet főorvosnő, táplálkozási szakértő, gasztroenterológus. Az esemény színhelye az alapítvány józsai központja lesz.

Az estet a Fény Felé Alapítvány a Lisztérzékenyek Országos Egyesület Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Csoportjával közösen szervezi, amelyen az előadás mellett konzultációt és főzési bemutatót is tartanak.

Diétát igényel

A lisztérzékenység egy olyan betegség, amelyben Magyarországon minden századik ember szenved, csak nem mindenki tud róla. A vékonybél krónikus gyulladásos megbetegedéséről van szó, amelyet a gabonafélékben – búza, árpa, rozs – lévő glutén vált ki. Szerteágazó tünetei között leggyakoribb a hasmenés, hasfájás, haspuffadás, fogyás, vérszegénység, csontritkulás, meddőség, depresszió, bőrkiütés. Ezen tünetek észlelésekor érdemes mihamarabb a gasztroenterológust felkeresni. A diagnózis felállítása után a betegség egy életre szóló diétát igényel.

A cikk folytatása a Hajdú-bihari Napló keddi számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.