Ismét elnyerte a “Családbarát munkahely” címet a Debreceni Egyetem

Ismét elnyerte a “Családbarát munkahely” címet a Debreceni Egyetem
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Apák napjával és mobil gyereksarokkal bővülnek a Debreceni Egyetem családbarát szolgáltatásai, sőt a jövőben a Mikulás is házhoz megy. Az intézmény negyedik alkalommal nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán a „Családbarát munkahely” címet – közölte az egyetem.

A Debreceni Egyetem több mint 9500 munkavállalójával, a térség egyik legnagyobb munkahelye, ahol 2500 kisgyermekes szülő dolgozik, ezért az intézmény évek óta a családbarát szemlélet híve. Az egyetem háromszor már nyert az EMMI által kiírt pályázaton, egy alkalommal különdíjat vehetett át, idén pedig újra elnyerte a „Családbarát munkahely” címet – olvasható az unideb.hu-n.

– A családos és a családalapítás előtt álló munkatársak, valamint a hallgatók részéről is nagy az igény a szabadidős programok, illetve a családi életre felkészítő rendezvények iránt. Az egyetem elkötelezett abban, hogy munkatársai számára családbarát munkahelyi feltételeket biztosítson, és fontos feladatának tekinti hallgatói körében a családközpontú szemlélet formálását – mondta a hirek.unideb.hu-nak Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A professzor hangsúlyozta: ezen célok érdekében a jövőben is minél több olyan családbarát intézkedést terveznek, és egyre több olyan szolgáltatást kívánnak nyújtani, amelyek megkönnyítik a munkavégzést és vonzóvá teszi a fiatalok számára a családalapítást. Erre már hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektet az intézmény. A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja 2010 óta számos programmal és szolgáltatással erősíti az egyetemen a családbarát szemléletet.

– Minden korosztály számára szervezünk rendezvényeket a Lelkierő Egyesülettel együttműködésben. Nagyon népszerű az egyetemi családi nap a Nagyerdei Kultúrparkban, a Mikulás napi ünnepség, a Jégkarnevál, a Dolgozói Derbi, hiszen itt együtt lehetnek a kollégák és családtagok. Közkedvelt az „Anyahajó” kismama klub és a Párkapcsolati Szabadegyetem előadásai is. Van lehetőség egyéni, párkapcsolati és gyermeknevelési konzultációra is. Ebben az évben nyári tábor várta a 8 -12 éves gyerekeket – emelte ki a legjelentősebb rendezvényeket Berényi András, a központ vezetője.

A szakember hozzátette: a Debreceni Egyetem úttörő módon elsőként kötött együttműködési megállapodást a család fontosságát népszerűsítő Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal.

Az elnyert pályázatnak köszönhetően a jövőben még több színes családbarát programra és szolgáltatásra számíthatnak az egyetem munkatársai. A nagy hagyománnyal bíró anyák napi ünnepség mellett jövőre már „Apák napja” program is lesz, ahol az édesapák és a gyerekek együtt játszhatnak, sportolhatnak. Az egyetemi baba-mama szoba mellett, a kari és egyéb egyetemi közösségi rendezvényeken mobil gyereksarok beszerzésével biztosítanak a kisgyermek számára tartalmas elfoglaltságot. A legkisebbekre gondolva pedig idén már házhoz is megy a Mikulás. A családbarát szolgáltatásokat az egyetem dolgozói ingyen tudják igénybe venni.