Ismét csak az autók adásvételnél kell eredetiség vizsgálatot csináltatni

Csütörtöktől ismét csak akkor kell eredetiség vizsgálatra vinni az autókat, ha adásvétel történik – mondta a kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján.

Szollár Domokos hozzátette: azért módosították a januártól életbe lépett rendeletet, mert sok esetben felesleges kiadásra kényszerítették ezzel azokat az autósokat, akik 2006-óta helyezték forgalomba autójukat. A januári rendelkezés a szakmai szervezetek szerint is elhamarkodott volt – tette hozzá a kormányszóvivő.

Ez év elejétől a 2006. előtt, újonnan vásárolt és forgalomba helyezett autóknál a műszaki vizsga során el kellett végeztetni az eredetiségvizsgálatot is, ami aránytalanul nagy terhet jelentett a járművek tulajdonosainak.

Csütörtöktől a legfrissebb rendelkezés szerint csak akkor kell majd eredetiség vizsgálatra vinni az autókat, ha adásvétel történik. Ezzel együtt egyablakossá tették a műszaki vizsga és a zöldkártya elrendezését, illetve kétévente kell környezetvédelmi ellenőrzésre és műszakira vinni azokat az autókat, amelyeknél korábban évente meg kellett újítani a zöldkártyát. Megszűntették azt a rendelkezést is, miszerint az 1998, azaz az eredetvizsgálat bevezetése előtt vásárolt autók esetében a műszaki és a környezetvédelmi vizsgálat mellé eredetiség ellenőrzést is kellene csináltatni – mondta Szollár Domokos.

A kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: azok, akik január óta megcsináltatták az eredetiség vizsgálatot, nem vesztik el a feleslegesen kidobott pénzt. A kormány most keresi a megoldást arra, hogy miként kompenzálhatja az érintettek kiadását.