Ismét aktív az izlandi vulkán

Ismét aktív az izlandi vulkán
Már az egész országot lefedi a hamufelhő, azonban annyira felhígult az állaga, hogy szinte láthatatlan – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

 A legfrissebb adatok alapján arra számítanak, hogy legkésőbb vasárnap elhagyja az országot a szennyezés. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy veszélyezteti a légi közlekedést – tette hozzá az OMSZ munkatársa.

A felhő 0 óra környékén érte el Magyarországot. A szakember elmondta, hogy napközben – amennyiben más felhők nem lesznek az égen – olyan látványban lesz részük az eget vizsgálóknak, mintha fátyolfelhők lennének az égen. A hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része jelenleg mintegy 8 kilométeres magasságban található. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti

Újra kitört a vulkán

Ma délelőtt 10 órakor éjszakai sötétség áll be a korom és a hamu miatt a vulkántól keletre. Egy katonai repülőgépet kísérleti célokból beleküldtek a hamufelhőbe, de a motorja megsérült, úgy, ahogy azt a szakemberek előre megjósolták.

Forrás:

mr1.hu