Ismeretlenek cementtel öntötték le az örök lángot a kijevi Dicsőség parkban

Kijev – Ismeretlen elkövetők cementtel leöntötték és így eloltották a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékére létesített örök lángot a kijevi Dicsőség parkban – jelentette a 112.ua ukrán hírportál az Eszpreszo televízió honlapján megjelent információ alapján.

A híradások szerint a rendőrségnek egy járókelő telefonált a reggeli órákban. A kiérkező rendfenntartók a helyszínen azt látták, hogy az örök mécsest valóban cement fedi, körülötte pedig nyolc vödröt hagytak szétdobálva az elkövetők.

Jelenleg a hatóságok mellett a gázszolgáltató szakemberei is a helyszínen vizsgálódnak, az örök láng ugyanis gázzal működik.

A 112.ua emlékeztetett arra, hogy áprilisban az örök láng körüli bronzdíszítést lopták el ismeretlenek.

A Vörös Hadsereg november 6-án szabadította fel Kijevet a náci német megszállás alól, és az idei november 7-re esik a bolsevik forradalom 100. évfordulója.

2010 decemberében a Testvériség nevű neonáci szervezet egyik tagja, Anna Szinykova azzal fejezte ki ellenszenvét a szovjet emlékművel szemben, hogy rántottát sütött a láng fölött. 2012 októberében – még az Európa-párti és hatalomváltó Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök hivatali ideje alatt – ezért őt három év börtönbüntetésre ítélték két évre felfüggesztve. 2014 novemberében azonban bűncselekmény hiányában felmentette Kijev egyik kerületi bírósága.

Az ukrán parlament 2015 áprilisában törvényt fogadott el, amelyben egyebek mellett betiltotta a kommunista és a náci propagandát, valamint a két totalitárius rendszer jelképeinek használatát. A kommunista emlékművek eltávolításáról 2015. november végén hozott rendeletet a kulturális minisztérium. Két év alatt több mint ezer emlékművet – főként Lenin-szobrokat – távolítottak el a közterekről. Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője augusztusban számolt be arról, hogy gyakorlatilag az összes Lenin-szobrot elbontották Ukrajnában, szám szerint 1320-at. Hozzátette, hogy már csak az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget és a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatti területeken vannak, illetve esetleg néhány eldugott kistelepülésen lehetnek még kint közterületen a kommunista forradalom vezérét ábrázoló emlékművek.

– MTI –