Iskolásnak lenni jó – ezt kell hangsúlyoznunk!

Akt.:
Iskolásnak lenni jó – ezt kell hangsúlyoznunk!
© Fotó: unideb.hu
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A szülő azzal segíthet, ha erősíti a gyerek önbizalmát, érzelmi biztonságot nyújt.

Augusztus utolsó napjaiban már sok diák tart az iskolától, ami gyakran fejfájással, alvás-, és evészavarral jár.

Nagyon sok testi tünet lehetséges, a kisiskolásoknál visszatérhet az ujjszopás, vagy ismét bepisil a gyerek. Van, aki indulatosabb, feszültebb lesz, holott ez korábban nem volt jellemző rá”

– sorolta Kamuti Katalin, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek és Ifjúság Pszichiátriai Osztályának vezetője az unideb.hu cikkében.

A szakember hangsúlyozza: a szülő, a család sokat segíthet, hogy csökkenjen a gyermek szorongása. Fontos például, hogy ne ijesztgessék azzal, hogy hamarosan vége a jó világnak, mert kezdődik az iskola.

Figyeljünk, dicsérjünk!

– Teljesen normális, hogy a kisdiák izgul az új helyzet miatt, de, ha kellő önbizalommal rendelkezik, akkor nem lesz probléma, ehhez elengedhetetlen a támogató családi háttér. Tudatosítani kell benne, hogy bárhol megállja a helyét. Rendszeresen dicsérjük, ismerjük el, emeljük ki a pozitív tulajdonságait. Akár azt, hogy milyen barátságos, segítőkész. Sok olyan dolgot is mondhatunk, aminek semmi köze a tanuláshoz, de érzi, hogy mennyire értékes ember – tette hozzá Kamuti Katalin.

Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a gyerek a képességei szerint a legtöbbet hozza ki magából. – Erősíteni kellene a tanulókban, hogy milyen jó iskolásnak lenni, mennyi mindent megtanulhatnak. Emiatt akarja megcsinálni a leckét, ne azért, mert kötelező. Aztán lehet haladni a gyerek tempójában, dicsérettel motiválni, ha például két feladatot oldott meg, annak örülni, nem a nyolc elrontott miatt leszidni. Mindig van pozitívum, vegyük észre – hívja fel a figyelmet a gyermekpszichiáter.

Nem csak a kicsik gondja

A szorongás a leggyakrabban 9-10 éves kor körül jellemző, illetve minden iskola- vagy osztályváltáskor, de a középiskola utolsó éveiben is előfordul a teljesítménykényszer, a továbbtanulással kapcsolatos elvárások miatt.

Ha a szorongás olyan mértékű, hogy a diák nem tud elmenni az iskolába, súlyosbodik az alvás-, evészavara, vagy az idősebbeknél tartós a teljesítményromlás, akkor szakemberhez kell fordulni. Kamuti Katalin azt mondta, hogy szorongás miatt szeptembertől szinte minden nap újabb és újabb fiatal terápiáját kezdik el a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek és Ifjúság Pszichiátriai Osztályán.

HBN


Budapest - A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az idei tanévkezdéskor több tízezer forinttal több maradhat a családoknál - mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Kifejtette, hogy az iskolakezdés ugyan komoly ...

Budapest - A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint érdemes számba venni azokat a kedvezményeket, amelyeket különböző szinteken a rászoruló családoknak biztosítanak a tanévkezdés előtt. Joó Kinga, az egyesület elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában elmondt...