Iskolák a határon

A debreceni Kazinczy Általános Iskola
A debreceni Kazinczy Általános Iskola - © Illusztráció: Derencsényi István
Az elmúlt három év történéseinek ismeretében van abban valami pikáns, amikor Palkovics László oktatási államtitkár kiáll az ország közvéleménye elé, és belemondja a mikrofonba, hogy a Klebelsberg Intézményfenntaró Központot (Klik) 2013-ban azért hozták létre, hogy az iskolák stabil működését, az oktató-nevelő munka nyugodt feltételeit, és a diákok zavartalan oktatását garantálja. Persze, biztosan ezért hozták létre, csakhogy… Petneházi Attila jegyzete.

Aki olvas újságot vagy néz televíziót, az tudja, hogy a stabil működés égisze alatt mind több helyen fordul elő, hogy a közüzemi számlák nemfizetése miatt kikapcsolják iskolákban a szolgáltatást, az oktató-nevelő munka „nyugodt” feltételei láttán mind több tanár vonul utcára, a diákok pedig olyannyira zavartalannak érzik az oktatásukat, hogy ezerszám maradnak otthon, szolidaritást vállalva tanáraikkal, sárgalapot mutatva ezzel az oktatási kormányzatnak.
Bár divat lett a Klik nevét szitokszóként használni, én mégis eggyel feljebb keresném a baj okát. Egyszerűen annyi történt, hogy míg a kormány korábban az önkormányzatoknak nem adott elég pénzt a feladat ellátására, most a saját maga kreálta vízfejet finanszírozza alul.

Petneházi Attila
hirdetés