Iskola-keringő a Körös partján

Iskola-keringő a Körös partján
Körösszakál – Nem lehet tudni, hogy ki és mikor fizeti ki az önkormányzat 78 millió forintos tartozását.

Szeptemberig még szűk másfél hónap van, ez idő alatt kell dönteni az országban egyébként igen ritka (összesen öt ilyen van – a szerk.) román-magyar két tannyelvű iskolája további működtetéséről a körösszakáli önkormányzatnak. Július közepéig iskolai hitelkeret terhére 60 millió, kifizetetlen számlák miatt 18 millió forint tartozást halmozott fel az önkormányzat az oktatási intézménye működtetése miatt – tudtuk meg Samók Gyula polgármestertől, aki a probléma gyökerét abban látja, hogy 2010-től évről évre mind kisebb összegű állami támogatást kapott az iskola, ezért több és több pénzzel voltak kénytelenek kiegészíteni a normatív támogatást. Az év elején néhány hétig már szünetelt a tanítás az épületben, mert a szolgáltató a tartozás miatt kikapcsolta a gázt. Akkor szükségtantermekben tanultak a diákok.

Gyors döntések

A probléma végleges megoldására elkészült a terv: a Parlament módosította a jogszabályt úgy, hogy év közben is válthasson fenntartót a nehéz helyzetbe került iskola; Latorcai Csaba, nemzetiségiekért felelős helyettes államtitkár javaslatára a magyarországi román országos kisebbségi önkormányzat átveszi az iskola fenntartását; az iskolatársulásban résztvevő önkormányzatok (Bedő, Körösnagyharsány és Körösszegapáti) képviselő-testületei pedig meghozták a határozatot, hogy átadják az iskolát. A közigazgatási minisztériummal folytatott tárgyalás után akkor sikerült rendezni az addigi hátralékot. Samók Gyula azt is elmondta, hogy folyamatosan kapcsolatban voltak a megyei kormányhivatallal, ezért gondolták, minden rendben megy az iskola körül. Nem jelenthet problémát, ha havonta 7 millióval gyarapszik az intézmény működtetése miatt az önkormányzat hitele, kintlévősége.

Aláírják, ha…

-Egyértelműen az állami normatív támogatás csökkenése miatt kerültünk ebbe a helyzetbe – hangsúlyozta Samók Gyula. – Fogalmam sincs hogyan tudjuk kifizetni a 78 millió forintot. A megoldás az lenne, ha az országos román kisebbségi önkormányzat a hitellel együtt venné át az iskolát.

-Erről szó sem lehet – reagált a polgármester felvetésére Kreszta Traján, a magyarországi románok országos önkormányzatának vezetője. – Évente 52 millió forintból gazdálkodunk, és különben sem vállalhatjuk át önkormányzatok tartozását. Ha a települési önkormányzat lemond arról, hogy tartozását áttolja a mi önkormányzatunknak, azonnal készek vagyunk aláírni a megállapodást az iskola működtetéséről.

HBN-KZS

 

Helyettes államtitkár ígérete

Kreszta Traján elmondta még, hogy egy gazdasági társaság megvizsgálta a körösszakáli iskola működését. Megállapításai között szerepelt, hogy a jelenlegi évi 200 millió forint helyett 160 millióból is fenntartható az iskola. Persze bizonyos ésszerűsítő intézkedések megtétele után. Ha az országos román kisebbségi önkormányzat átveszi az iskolát és azt követően is lesz működési hiány, azt Latorcai csaba helyettes államtitkár levele szerint a magyar állam kiegyenlíti – tette hozzá Kreszta Traján.

 

 

Kapcsolódó írások: