Irreális elvárásokkal vágnak bele a munkakeresésbe a magyar fiatalok

Irreális elvárásokkal vágnak bele a munkakeresésbe a magyar fiatalok
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az egyetem, főiskola befejezését követően a munkába állásig tartó időszak egyre jobban kitolódni látszik a munkáltatók új készségigényei és a pályakezdők irreális elvárásai miatt. Ezt a munkaerőpiaci nehézséget kívánja orvosolni az Adecco programja, melynek keretében 12 magyar hallgató láthatja testközelből a vállalat működését az ott dolgozók mentorálása alatt.

Az Eurostat április elején közzétett adatai szerint kedvezően alakul itthon a fiatal, 15-24 éves korosztály foglalkoztatottsága. Az elmúlt hét évben közel 10 százalékkal, 28,1 százalékra nőtt a foglalkoztatottsági ráta ebben a korcsoportban, amely a hazánkban nemrég indult duális képzések során megkötött munkaszerződések hatására várhatóan tovább fog bővülni. Az egyetemen, főiskolán frissen végzett hallgatók számára azonban az egyik legnagyobb kihívást jelenti az iskola elvégzése és a munkába állás közötti időszak, a jövőbeni pályafutásukra vonatkozó döntések meghozatala. A munkaerőpiac nagyon gyorsan változik, amit az Adecco Kft. testközelből is tapasztal. A karrierlehetőség továbbra is a fiatalok, a családok és a társadalom legfontosabb problémái közé tartozik, miközben a munkáltatók több mint 40 százaléka nem talál az igényeinek megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalót.

Ördögi kör

A magyarországi cégek leginkább olyan dolgozókat keresnek, akiknek már van munkatapasztalata. Egy 2016-ban 13 országban készített felmérés eredménye szerint viszont a 18-30 éves korosztály több mint 60 százalékának pont ez a munkahelyi tapasztalat hiányzik az áhított „álommunka” megszerzéshez. Emellett a fiatalok nem tudják, hogy a személyiségükhöz, készségeikhez milyen szakma illik a legjobban. Mindezek következtében az iskola és a munka közötti átmeneti időszak egyre inkább meghosszabbodni látszik a munkáltatók új készségigényei és a fiatal munkavállalók irreális elvárásai miatt. Ezt a munkaerőpiaci feszültséget enyhítheti az Adecco Kft. úgynevezett Experience Work Day programja, mely ablakot nyit a munka világára.

HBN