Iratmegsemmisítés a Miniszterelnöki Hivatalban

Tizenöt kukászsáknyi iratot semmisítettek meg a volt Miniszterelnöki Hivatal Báthory utcai épületében.

Ledaráltak egyebek mellett pénzügyi elszámolásokat, bérszámfejtési papírokat és kisebbségi önkormányzatok 2009-es éves beszámolóit is – tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteken Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Latorcai Csaba közleménye szerint csütörtökön értesült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Nemzetpolitikai Államtitkárság, hogy a volt Miniszterelnöki Hivatal Báthory utcai épületében nagy mennyiségű – 15 kukászsáknyi – iratot daráltak le. Az – egyrészt – eredeti iratokat teljesen szakszerűtlenül, a közigazgatási iratkezelés alapszabályait megszegve semmisítették meg, ráadásul nem volt bizonyítható, hogy ledarálhatóak lettek volna – áll a közleményben.

Az iratok között pénzügyi elszámolások, bérszámfejtés, szerződések, éves beszámolók és kisebbségi önkormányzatok 2009-es éves beszámolói is voltak. Nemcsak a nemzeti és etnikai kisebbségek főosztályán zajlott iratmegsemmisítés, hanem a költségvetési főosztályon, a személyiügyi főosztályon és a határon túli magyarok főosztályán is.

A helyettes államtitkár szerint az iratok megsemmisítésére sem a Nemzetpolitikai Államtitkárság vezetője, sem az Egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatok Államtitkárságának vezetője nem adott utasítást, és értesítést sem kaptak arról.

Latorcai Csaba a helyszínen jegyzőkönyvet vett fel, a megsemmisített iratokról pedig feljegyzést kért. Utasítást is kiadott, hogy a folyamatot állítsák le – olvasható a közleményben.

– Független Hírügynökség –