Irány a nyári tábor, gyerekek!

Irány a nyári tábor, gyerekek!
© Illusztráció: telegraph.co.uk
Hajdú-Bihar – Megyeszerte van lehetősége a gyerekeknek nyári táborba menni.

A Napló több megyei települést is megkérdezett arról, hogy a fiatalok a nyár folyamán milyen táborokban tölthetik aktívan a nyarat. Debrecenben, Berettyóújfaluban és Tiszacsegén a szülők megnyugodhatnak, hiszen napközben több lehetőségük is van elhelyezni a gyerekeiket. Viszont Ál­mosdon és Hajdúbagoson egyelőre nincsenek táborok, bár utóbbi község esetében azt a választ kaptuk az önkormányzattól, hogy a következő évtől valószínűleg náluk is beindul a program.

Színes kínálat

A cívisvárosban a művelődési központ végzi a táborok szervezését. Takács Hajnalka intézményi kommunikátor elmondta, huszonkét turnusban tizenháromféle tábort rendeznek az újkerti, csapókerti, homokkerti, józsai, kismacsi, nagymacsi, ondódi közösségi házakban és a Tímárházban. – Célunk, hogy hozzájáruljunk a gyerekek tartalmas, értelmes nyári szabadidős tevékenységének eltöltéséhez. A táborokba 5-től 14 éves korig várjuk a gyerekeket, de van olyan táborunk, például a Festőtanoda Képzőművészeti Tábora és a Tenisz Tábor, amelyekbe 18 éves korig jelentkezhetnek az érdeklődők, akár a környező településekről is. A táborokért tizenöt és huszonegyezer forint körüli összeget kell fizetnie a szülőknek – fogalmazott Takács Hajnalka.

Református tábor

Tiszacsegén a polgármesteri hivatal ugyan nem, de a református gyülekezet immáron második éve szervez tábort a parókia kertjében, idén a hat–tizenkét éves korosztály számára. – Ez a lehetőség nyitott a szomszédos Tiszacsege-Nagymajor és Egyek településen élő gyerekek előtt is vallási hovatartozás nélkül. A tavalyi tábor ingyenes volt, programját Biblia-történetek határozták meg a délelőtti órákban, a délutáni foglalkozásokat kézművesség, jurtaépítés, íjászbemutató és íjászkodás, filmnézés, vetélkedők, versenyek, népi ügyességi játékok színesítették. Idén folytatva a célkitűzéseinket, július 8. és 12. között rendezzük meg napközis táborunkat – árulta el Czető Norbert lelkész.

Akár a Balatonnál is

Habár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ berettyóújfalui tankerülete kérdéseinkre csupán egy terjedelmes listával válaszolt, azért ebből is leszűrhető, hogy a térségben (Zsákán, Magyarhomorogon, Berekböszörményben, Biharkeresztesen, Csökmőn) is számos esélye van a gyerekeknek, hogy jó társaságban szerezzenek maradandó élményeket. Többek között olvasó, honismereti, sport, nyelvi, úszótáborok és focisuli is várja a fiatalokat. De például arra is van mód, hogy a Balatonnál vagy Bükkszentkereszten töltsenek el több napot, mint ahogyan Nagyváradra is szerveznek kirándulást.

HBN–VÉZS