Iráni üzleti delegáció Debrecenben

Debrecen, 2012. július 13., péntek (MTI) – Elsősorban a Debreceni Egyetem (DE) lehet a kapocs Irán és az észak-alföldi régió között, hiszen az intézmény amellett, hogy lefedi a két ország közötti együttműködésében potenciális iparágakat, mintegy háromszáz iráni hallgatót is fogad – mondta Sayed Saeed Agha Banihashemi, Irán magyarországi nagykövete a pénteken Debrecenben tartott magyar-iráni gazdasági fórumon.

 

A diplomata kiemelte, hogy Irán legfontosabb külkereskedelmi partnere az EU, amely jelenlegi gazdasági válságát könnyebben legyőzhetné, ha nyitna Közép-Ázsia felé..

Ha ezzel a régióval szorosabb gazdasági kapcsolatot építene ki Európa, akkor biztos könnyebben lenne úrrá egyebek mellett a munkanélküliség problémáján is – mondta a nagykövet, kiemelve a Nokia és a Peugeot közelmúltban bejelentett létszámleépítését.

Ismertette: a magyar-iráni kereskedelmi forgalom tavaly 15 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy háromezer iráni diák tanul Magyarországon, akik szerinte “második otthonukként” tekintenek az országra és hazatérésük után sem szakadnak el attól.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Iránt számos szankció és embargó sújtja, a Magyarország szempontjából fontos egészségiparban és élelmiszeriparban nincsenek korlátozások.

Az elnök jelezte, hogy a nagykövet debreceni látogatása és a fórumon bemutatkozó 15-20 cég már egy nagyobb delegáció érkezését készíti elő. A várhatóan szeptemberben sorra kerülő látogatáson már iráni üzletemberek is részt vesznek, és reményeik szerint konkrét megállapodásokat kötnek magyar cégekkel – mondta Miklóssy Ferenc.

Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltozás előtt, az 1970-1980-as években Irán a külkereskedelemi forgalom szempontjából Magyarország öt legfontosabb partnere között volt. 2010-ben a magyar export a KSH adatai szerint 37,7 millió dollár volt, míg az import 1,9 millió és mindkét adat javuló tendenciát mutatott – húzta alá Miklóssy Ferenc.

 

 

htzs \ egr \ gte

 

MTI