Iráni segélyhajó indul Gázába

A Vörös Félhold segélyszervezet kedden bejelentette, hogy Irán hamarosan segélyhajót küld az izraeli blokád alatt álló Gázai-övezetbe.

A hajó 14 napos út után érkezne meg a radikális Hamász palesztin szervezet által ellenőrzött területre- ám kétséges, hogy az izraeli hatóságok hogyan reagálnak a küldeményre. Hiszen május végén közelharc alakult ki egy Törökországból induló, segélyszállítmányt vivő hajó legénysége és a zsidó állam katonái között. Kilenc civil vesztette életét, az ügyet, a nemzetközi felhördülés után Izrael elkezdte kivizsgálni. Később egy ír hajót sem engedtek kikötni a Gázai övezetben.

Irán segélyt küldene a palesztinoknak

A “Gáza Gyermekei” nevű hajót szombatig töltik meg az adományokkal, és vasárnap indulhat útnak a tervek szerint Bandar Abbasz kikötővárosból. A Vörös Félhold 1100 tonnányi segéllyel hajózik ki. A rakományban gyógyszerek, liszt, rizs, tonhalkonzerv, étolaj, ásványvíz, szappan, takarók, ruhák és a gyerekeknek babák lesznek. A hajón 10-en lesznek: öt újságíró és a Vörös Félhold öt munkatársa. A beszámoló szerint az fel sem merült, hogy hadsereg elitalakulata, a Forradalmi Gárda tagjai kísérjék el a segélyszállítmányt.

A Vörös Félhold iráni szervezete korábban bejelentette, hogy két hajót küldene Gázába. A hírek szerint most már csak a külügyminisztérium jóváhagyása kell az úthoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy a második hajót mikor indítanák útnak. A segélyszervezet korábban azt is mondta, hogy repülővel 30 tonna gyógyszert küld Egyiptomba, hogy onnan vigyék át a nélkülöző gázaiaknak a szereket. Erről a repülőről azonban egyelőre nem közöltek további részleteket.

Nem ez az első eset, hogy Irán segélyt küldene a palesztinoknak. 2008-ban is elindult egy hajó. Az izraeli partiőrség azonban nem engedte kikötni. Teherán egyébként nem ismeri el Izrael létét, ellenségnek tartja, Mahmúd Ahmadinezsád elnök pedig többször is már a zsidó állam eltörléséről beszélt. Izrael egyébként korábban már csapást mért iráni atomlétesítményekre, nehogy Teherán nukleáris fegyvert tudjon létrehozni. Tel-Aviv jelezte: a jövőben is kész katonai erőt bevetni az iráni atomfegyverprogram megakadályozására.