Iráni nagykövet: Ukrajna helyett Magyarország szállíthatna mezőgazdasági termékeket Iránba

Iráni nagykövet: Ukrajna helyett Magyarország szállíthatna mezőgazdasági termékeket Iránba
Iráni nagykövet: Ukrajna helyett Magyarország szállíthatna mezőgazdasági termékeket Iránba - © Fotó: Matey István
Debrecen, 2014. február 20., csütörtök (MTI) – Az ukrajnai fejlemények miatt elmaradó, például mezőgazdasági szállításokat Iránba Magyarország pótolhatná – mondta Irán budapesti nagykövete csütörtökön Debrecenben.

Morshedzadeh Mohammad Reza a kamarai vezetőkkel és helyi üzletemberekkel folytatott találkozója után az MTI érdeklődésére kifejtette: az ukrajnai zavargások miatt jelentős kukorica- mezőgazdasági gép és alkatrész-szállítmányok nem indultak el Iránba. Ezeket a szállításokat Magyarország tudná pótolni – jelezte a diplomata.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az országos kamara alelnöke hozzátette: Magyarország érdekelt az Iránnal szembeni embargó további enyhítésében és ösztönzi a magyar-iráni gazdasági együttműködést.

Emlékezetett rá, hogy az 1980-as években Magyarország 4-5. külkereskedelmi partnere volt Irán, lényegesen megelőzve a szomszédos országokat. Most fordított a helyzet: valamennyi szomszédos országnak jelentősebb a kapcsolata Iránnal, mint Magyarországnak – tette hozzá.

Irán nagykövete ezzel összefüggésben az MTI tudósítójának elmondta: az 1980-as években 500 millió dolláros volt a kereskedelmi forgalom a két ország között, most ez 30-40 millió dollár.

Morshedzadeh Mohammad Reza szerint jó esély van rá, hogy ezt a korábbi nagyságrendre növeljük.

A nagykövet és a kamarai vezető szerint az agráripar, a gépgyártás, a gyógyszeripar, a tudományos kutatás és egyetemi együttműködés terén vannak jelentős tartalékok a két ország együttműködésében.

Az iráni nagykövet csütörtökön a Debreceni Egyetemre is ellátogatott, ahol jelenleg 300 iráni hallgató tanul.

– MTI –