Irán sürgeti az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy hozzáférhessen a globális pénzügyi rendszerhez

Washington – A nemzetközi közösség tartsa be az atomalku során tett kötelezettségeit és tegye lehetővé, hogy Irán hozzáférhessen a globális pénzügyi rendszerhez – ezt sürgette az iráni központi bank kormányzója pénteken Washingtonban. S hozzátette: ha ez nem történik meg, akkor az atomalkut Teherán semmisnek tekintheti.

Valiollah Seif, az iráni központi bank kormányzója a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi ülésszakán vesz részt Washingtonban, s kijelentéseit egy, a találkozóval párhuzamosan tartott rendezvényen fogalmazta meg.

Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót sürgetve Seif hangsúlyozta: Iránnak a befagyasztott pénzeszközökhöz is hozzá kell férnie, ellenkező esetben a nukleáris megállapodás érvényét veszti.

A perzsa központi bank vezetője csütörtökön megbeszélést folytatott Jack Lew amerikai pénzügyminiszterrel, s pénteken elmondta, hogy megvitatták Iránnak a 2015 júliusában megkötött atomegyezménnyel kapcsolatos elvárásait. Az egyezmény értelmében ugyanis – annak fejében, hogy korlátozza nukleáris programját – Irán előtt meg kellene nyílnia a világgazdaság “kapuinak”, s meg kellene szűnniük a perzsa állam ellen foganatosított bizonyos gazdasági szankcióknak.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleményében arról tájékoztat: találkozójukon Jack Lew közölte Valiollah Seiffel, hogy az Egyesült Államok mindaddig “jóhiszeműen betartja szankciókkal kapcsolatos kötelezettségeit”, amíg Irán is betartja az atommegállapodásban foglaltakat.

Valiollah Seif most Washingtonban arra hívta fel a figyelmet, hogy Irán gyakorlatilag mindmáig képtelen hozzáférni külföldön befagyasztott eszközeihez. “Mi azt szeretnénk, ha az egyezményt aláírók mindegyike, de elsősorban is az Egyesült Államok tiszteletben tartaná és teljesítené az egyezményben foglaltakat és meghozná az akadályok elhárításához szükséges intézkedéseket” – fogalmazott Seif. Egyúttal kifejtette, hogy iráni álláspont szerint az Egyesült Államoknak változtatnia kellene törvényein és gazdasági szabályzóin is, hogy lehetővé váljék Irán számára az együttműködés az amerikai pénzügyi rendszerrel. Az amerikai bankoknak ugyanis még mindig tilos tranzakciókat bonyolítaniuk a perzsa állammal.

– MTI –